Internet of Things consortium op CES

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een tiental bedrijven kondigden op de Consumer Electronics Show in Las Vegas een ‘Internet of Things consortium’ aan, met het oog op de ontwikkeling van makkelijker interconnecties.

De belofte dat je je koelkast op het internet kan aansluiten, werd ons al jaren geleden gedaan, maar het lijkt erop dat die nu langzamerhand ook wordt ingelost. In de voorbije jaren kregen steeds meer machines hun eigen connectie naar het internet, gaande van productiesystemen langs auto’s tot netwerken van slimme meters en sensoren. In de komende jaren wordt een nooit geziene explosie van het aantal geconnecteerde systemen verwacht, zodat bedrijven steeds meer belangstelling hebben voor middelen die de ontwikkeling van dergelijke interconnecties makkelijker maken en standaardiseren.

Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas kondigden tien bedrijven, waaronder Logitech, dan ook het ‘Internet of Things consortium’ aan, met als doel onder meer “het bevorderen van de beste productiepraktijken, verkoopstrategieën, api’s en software ontwikkeling.” Het consortium krijgt San Francisco als thuisbasis, maar zal aanwezig zijn op events zoals het Mobile World Congress (in Barcelona).

Hoewel de oprichtende bedrijven overwegend uit de ontspanningswereld en de domotica-sector stammen, menen publicaties als The Wall Street Journal dat ook de cio’s in bedrijven best aandacht aan deze ontwikkeling besteden. Immers, de toevloed van consumententoestellen binnen bedrijven (BYOD) maakt dat de connectiviteitsvoorzieningen in toestellen een groeiende rol zullen spelen in bedrijfsinfrastructuren. En dat geldt ook voor productie- en afhandelingsomgevingen. In toenemende mate zullen immers sensoren in omgevingen van onderaannemers informatie doorspelen naar systemen elders in productie- en leveringsketens (ook voor dienstenleveranciers). Hoewel ongetwijfeld meerdere standaarden zich zullen aandienen in de bijzonder bescheiden ‘internet of things’-wereld (inclusief de wereld van ‘machine to machine’ connecties), moet in ieder geval aan (beveiligde) interconnecties tussen de verschillende ‘internet of things’ omgevingen worden gewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content