Internetfraude kost slachtoffers 13 miljoen euro
Slachtoffers van internetfraude hebben in 2007 voor 13 miljoen euro schade geleden. Dat blijkt uit cijfers die de cel Internetfraude van de Federal Computer Crime Unit (FCCU) bekend maakte.
Slachtoffers van internetfraude hebben in 2007 voor 13 miljoen euro schade geleden. Dat blijkt uit cijfers die de cel Internetfraude van de Federal Computer Crime Unit (FCCU) bekend maakte.
De Belgische politie kreeg in 2007 2.979 klachten over internetfraude. Door extrapolatie van 252 klachten met gegevens over verliezen wordt geschat dat slachtoffers in 2007 in totaal voor zo’n 13 miljoen euro geld verloren. In de Verenigde Staten verloren slachtoffers 190 miljoen euro in 2007. “Maar niet iedereen doet aangifte”, zegt Luc Beirens, hoofd van de FCCU. “De verliezen zijn daarom groter.” Zo durven slachtoffers vaak geen klacht indienen uit angst voor gezichtsverlies of omdat ze niet weten waar ze dat moeten doen.
Momenteel moet een klacht over internetfraude schriftelijk gebeuren, maar het zou de bedoeling zijn om dat ook online mogelijk te maken, zoals met police-on-web. Via de website www.eCops.be kreeg de FCCU in 2007 wel al meldingen binnen van internetfraude. De ‘Nigerian fraud’ was daarbij goed voor 40,2 procent. Bij die vorm van fraude wordt via e-mail een grote geldsom beloofd, als eerst een relatief klein bedrag aan onkosten wordt betaald. In bijna een derde van de gevallen wordt er bedrog gepleegd bij internetverkopen. Een vijfde van de meldingen heeft te maken met zogenaamde loterijen.
Hoewel de verliezen bij 62 procent van de Belgische gevallen van internetfraude in 2006 en 2007 beperkt bleven tot 2.500 euro, was 1 procent in die periode wel het slachtoffer voor 50.000 tot 100.000 euro. “Een extreem geval, dat dateert van voor die periode, is dat van een gepensioneerde dokter”, zegt Beirens. “Hij werd het slachtoffer van ‘Nigerian fraud’. Hij reisde persoonlijk naar Nigeria om te kijken of hij met betrouwbare personen te maken had. Hij raakte al zijn geld kwijt, 300.000 euro, en moest opnieuw aan het werk.”
De cel Internetfraude slaagde erin om 23 phishingwebsites plat te leggen, valse sites waarbij identititeitsgegevens worden gestolen. Beirens zegt dat het moeilijk is om op te treden tegen de daders, omdat ze vaak internationaal te werk gaan en omdat de financiële schade meestal beperkt is. Vaak zou het parket er daarom geen gevolg aan kunnen geven, omdat de nodige financiële inspanningen niet in verhouding staan tot het geleden verlies.
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier