Internetpionier Vint Cerf: “Volledige netneutraliteit onhoudbaar”

Internetpionier en Google-topman Vint Cerf stelt dat volledige netneutraliteit onhoudbaar is, wil men internetverbindingen betaalbaar houden voor de consument.

Internetpionier en Google-topman Vint Cerf stelt dat volledige netneutraliteit onhoudbaar is, wil men internetverbindingen betaalbaar houden voor de consument.

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC berispte vorige week Comcast, omdat de breedbandleverancier maandenlang stiekem het peer-to-peer verkeer van zijn klanten via BitTorrent geblokkeerd had. Niet omdat BitTorrent illegaal zou zijn, maar wel omdat de dataoverdracht te groot was.

Vint Cerf spreekt zich nu uit vóór Comcast op de officiële [blog van Google]. Cerf noemt de demarche van Comcast naar ‘protocolneutraal netwerkmanagement’, waarbij gebruikers die disproportioneel veel bandbreedte consumeren anders benaderd worden, een stap in de goede richting. Volgens hem gaat het niet meer om de vraag of netwerkmanagement nodig is, maar op welke manier dit dient te gebeuren.

Overigens komt de uitspraak van de Federal Communications Commission tegen Comcast een beetje uit de lucht vallen, omdat naast Vinton Cerf, ook de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) eerder al de kant van de Internet Service Providers (ISP’s) gekozen had.

De FTC is tegen wetgeving die internetproviders verbiedt om extra geld te vragen aan hun klanten voor snellere internettoegang met een hogere kwaliteit. De organisatie stipuleerde al dat de vraag of het gerechtvaardigd is om meer te betalen voor datavoorrang, moet beantwoord worden door de markt, en niet door Washington.

Ook Kurt Dobbins van netwerkmanagementspecialist Arbor Networks schaart zich achter de uitspraak van Vint Cerf. “Netwerkmanagement is een absolute noodzaak, want anders zullen consumenten heel wat meer moeten gaan betalen voor lagere kwaliteit”, klinkt het. “Als providers voortdurend hun netwerk moeten uitbreiden om de massale toename van het breedbandgebruik bij te benen, gaat iemand daar voor moeten opdraaien”, luidt de redenering.

Nog volgens Cerf heeft het weinig zin om internauten per gebruikte bandbreedte te doen betalen (‘consumption-based billing’), iets waar bijvoorbeeld Time Warner al mee experimenteert. “Een dergelijke begrenzing op volume heeft weinig zin, want internetgebruikers kunnen op voorhand moeilijk inschatten hoeveel bandbreedte ze juist gaan verbruiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content