Internetpioniers lanceren petitie voor open internet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Bekende internet- en nieuwe mediaspecialisten als Jo en Ben Caudron en Clo Willaerts lanceren een oproep en petitie tegen het opdringen van de Amerikaanse morele normen op het wereldwijde web en vóór het handhaven van een open en vrij internet.

Bekende internet- en nieuwe mediaspecialisten als Jo en Ben Caudron en Clo Willaerts lanceren een oproep en petitie tegen het opdringen van de Amerikaanse morele normen op het wereldwijde web en vóór het handhaven van een open en vrij internet.

“Er waart een spook door internet. Dominante Amerikaanse internetmerken zoals Apple, Facebook, Google en Amazon.com leggen hun (Amerikaanse) culturele, economische, politieke en morele normen aan de rest van de wereld op. Moeten we dat zomaar pikken? En kunnen we er überhaupt nog iets aan doen?” Zo klinken de openingszinnen van het pleidooi dat met de petitie gepaard gaat.

De 5 initiatiefnemers, bekende ‘nieuwe media’-namen als Ben Caudron, Clo Willaerts, Jo Caudron, Jozef Schildermans en Toon Lowette, wijzen op de ergerlijke censuur en het opdringen van de eigen opvattingen van leidende Amerikaanse technologiebedrijven. De voorbeelden zijn legio: “Apple weigert een Vlaamse strip wegens te veel bloot, Suske en Wiske wegens de Zwarte Madam en een Belgische app van boekenclub ECI omwille van een dubbelzinnig woord in de titel. Facebook verwijdert regelmatig zonder enige verklaring berichtjes van gebruikers omdat die “ongewenste” inhoud bevatten. Paypal, een dochterbedrijf van Ebay, blokkeert betalingen aan Wikileaks. Amazon.com verwijdert publicaties van Wikileaks uit zijn webshop, maar laat een boek dat pedofilie propageert ongemoeid omdat het onder de Amerikaanse regels voor “freedom of speech” valt.”

De 5 zeggen zich zeer ongerust te maken over “de greep waarmee grote IT-, telecom- en mediabedrijven het internet willen ombouwen tot eilanden waarin zij de wetten bepalen. Tot een splinternet waarin de individuele vrijheid niet meer in spanning staat met de wetten van het land, maar met de beslissingen uit een directiekamer in Silicon Valley.” De initiatiefnemers, en ondertekenaars van de petitie, roepen de beleidsmakers, vooral de Europese, daarom op “om privacy- en consumentenwetten zo aan te passen en toe te passen dat het wereldwijde web de vrijhaven van communicatie en creativiteit voor alle personen, verenigingen en bedrijven blijft.”

Lees hier het volledige pleidooi. De petitie vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content