Internetsector verbaasd over uitspraken Vande Lanotte

Uit verschillende hoeken komen verbouwereerde reacties op de uitspraak van minister Johan Vande Lanotte dat de domeinnaamsector leugens en lucht verkoopt.

FeWeb, de federatie voor webbedrijven is verrast over hoe er tegen bedrijven die domeinnamen en hostingdiensten aanbieden aangekeken wordt. “Deze diensten vormen de sleutel tot elke website, elke applicatie of die nu voor e-commerce bedoeld is of om de burger te informeren vanuit de overheid.” Klinkt het in een mededeling.

FeWeb wijst er op dat er veel meer bij komt kijken dan het vastleggen van een domeinnaam. Zo wijst de sectororganisatie er op dat dit soort bedrijven er ook voor moet zorgen dat alles veilig en stabiel gebeurt. Dat gaat gepaard met zware investeringen en in overleg met andere organisaties zoals DNS Belgium. Daardoor zitten alle erkende domeinnaamagenten vandaag op één lijn.

Ook Beltug, de gebruikersgroep van professionele telecomklanten is geschrokken van de uitspraken en springt in de bres voor bedrijven die domeinnamen en hosting verzorgen.

“Het gaat hier om je elektronische identiteit, over cloud en unified communication. Wij vinden dit helemaal geen gebakken lucht” zegt voorzitster Daniëlle Jacobs. “Het is jammer dat het vertrouwen in deze sector zo in vraag wordt gesteld.”

Vande Lanotte deed zijn uitspraak gisteren na een vraag van volksvertegenwoordiger Tanguy Veys over de strengere regels voor de registratie van .be-domeinnamen. De minister was van oordeel dat er in die sector veel te verdienen valt met weinig geld.

Specifiek verwees hij daarbij naar Jonas Dhaenens, ceo van Combell, die in het verleden zich negatief had uitgelaten over maatregelen die de FOD Economie wou nemen in de domeinnaamsector. Tegenover Data News zei Dhaenens gisteren dat het mogelijk om een verkeerde interpretatie van de minister ging, maar dat hij wel verwonderd was over de felle reactie.

Update:

Ook Dhaenens zelf heeft intussen een bijkomende reactie gegeven aan onze redactie: “Ik nodig de minister graag uit voor een bezoek aan ons bedrijf. Dan ziet hij dat wij bijna honderd mensen tewerkstellen en kan ik hem uitleggen dat wij de afgelopen jaren voor miljoenen euro’s geïnvesteerd hebben in de economie en dat onze sector dus helemaal geen ‘lucht’ verkoopt.”

“Domeinnamen zijn, naast producten die te maken hebben met ‘cloud computing’, de basis voor duizenden particulieren en bedrijven om op dagelijks te communiceren met de buitenwereld. Wij hechten dus veel belang aan de kwaliteit van deze producten en voelen ons enigszins in onze eer gekrenkt met zo’n ongenuanceerde uitspraken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content