Internetveiligheid: vergeet het wachtwoord, gebruik een wachtzin

© iStock

Gebruik niet langer een wachtwoord maar een wachtzin voor meer internetveiligheid. Dat zegt Cert.be, het federale cyber emergency team dat samen met bedrijven en het onderwijs een gezamenlijke nationale campagne start.

“Wachtwoorden blijven nog altijd de sleutel tot heel veel persoonlijke én professionele informatie, ongeacht nieuwe mogelijkheden zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning enzovoort”, zegt Christian Van Heurck, coördinator van Cert.be. “Als je bijvoorbeeld toegang hebt tot iemand zijn e-mail, dan heb je toegang tot zijn leven: documenten, aankopen, foto’s van kinderen, sociale media of werkaccounts. Een langer wachtwoord helpt om je belangrijke accounts, jezelf, familie en werk te beschermen.”

De campagne raad aan om een wachtzin te gebruiken. “Een wachtzin is een zinnetje dat je makkelijk kan onthouden én dat door zijn lengte veiliger is dan een ‘gewoon’ wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld niet ‘België’ als wachtwoord, maar een wachtzin zoals ‘BelgiëNaarHetEK16!’. Zet je in de zin ook nog leestekens, cijfers en hoofdletters, dan is je wachtwoord meteen een pak veiliger.” Cert.be adviseert voorts om geen wachtzinnen te hergebruiken, die nooit te delen en ook nergens neer te schrijven of te bewaren op computer of smartphone.

Dat een campagne als deze nodig is, blijkt uit een bevraging bij duizend Belgen. Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de Belgen vrij tot uiterst bezorgd is om zijn online veiligheid, terwijl 46 pct geen wachtwoorden gebruikt die langer zijn dan acht tekens, één op de drie Belgen zijn wachtwoorden deelt en één op de vier dezelfde wachtwoorden zowel op het werk als bij privétoepassingen gebruikt. De campagne krijgt steun van de “cyber security coalition”, een vijftig organisaties tellend samenwerkingsverbond tussen overheden, bedrijven en de academische wereld.

Meer informatie op www.safeonweb.be

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content