Internetvideo zorgt voor ip-eruptie

Volgend jaar zullen privé-gebruikers voor het eerst meer ip-verkeer over het netwerk sluizen dan ondernemingen. Vooral de toename van internet videotoepassingen zoals youtube en peer-to-peer-video-oplossingen zorgen voor een enorme boost.

Volgend jaar zullen privé-gebruikers voor het eerst meer ip-verkeer over het netwerk sluizen dan ondernemingen. Vooral de toename van internet videotoepassingen zoals youtube en peer-to-peer-video-oplossingen zorgen voor een enorme boost.

Een bedrijfsmedewerker soupeert gemiddeld zo’n 10 Megabyte per uur op aan internet, e-mail en het doorsluizen van documenten. Video zorgt ervoor dat dit toeneemt tot 25 à 50 MB per uur. “Met de komst van telepresence, dat 20 tot 30 Mbit/s verbruikt, loopt dat snel op. Reken maar even uit met een videoconferentie van twee uur,” vertelt consulent Jaak Defour van Cisco Internet Business Consulting Groep. Uit de recente Cisco-onderzoek ‘Global IP Traffic Forecast’ blijkt dat ondernemingen jaarlijks voor bijna 5 Exabyte aan ip-verkeer zorgen. Omgerekend is dat 5.000 miljard MB, ook wel eens populair aangeduid als het totale aantal woorden dat uitgesproken is sinds de mens bestaat.

De toename van peer-to-peer verkeer en het gebruik van video zorgt er echter voor dat eindgebruikers volgend jaar al die grens overschrijden en zelfs meer ip-verkeer zullen consumeren dan ondernemingen. “Het ip-verkeer verdubbelt om de twee jaar. Tegen 2011 zullen er vijf keer meer gegevens over het wereldwijde ip-netwerk gesluisd worden dan vorig jaar. Video is duidelijk de killerapplicatie en de drive komt deze keer van de consumenten,” meent Jaak Defour.

Vaak wordt geopperd dat het internet het zal begeven onder druk van het toenemende ip-verkeer, maar dat bleek totnogtoe loos alarm. “Het netwerk wordt duidelijk het platform. Het is de vraag hoe goed de infrastructuur de vraag zal bijbenen. De technologie wordt echter steeds krachtiger en ook goedkoper want er is een economisch draagvlak. De markt wordt groter en de productiviteit neemt toe,” meent Jaak Defour.

Ondanks de hype rond voice-over-ip-oplossingen heeft deze toepassing weinig impact op het ip-verkeer. Het staat slechts voor een tiende van de totale ip-transmissie. “In landen zoals Frankrijk neemt voip een hoge vlucht en maakt het al 30 tot 40 procent van het gewone telefoonverkeer uit.” In België, waar het duopolie van Belgacom en Telenet een stagnerende factor is, ligt dat een stuk lager. “Uiteindelijk belt iedereen gemiddeld maar twee tot drie minuten en wordt er slechts gebruik gemaakt van enkele tientallen Kbit/s. De impact is dus vrij miniem,” aldus Jaak Defoor. Opvallend is trouwens dat privé-gebruikers in West-Europa sinds vorig jaar meer voip hanteren dan op het Amerikaanse continent waar kabelmaatschappijen een meer dominante rol spelen. Ook internetvideo zou volgens de studie dit jaar in West-Europa meer aanslaan dan in de Verenigde Staten.

Dat mobiele datacommunicatie een doorslaggevende rol zou spelen is evenmin uitgekomen. “3G staat nog altijd in zijn kinderschoenen. Het gemiddeld gebruik ligt duizend keer lager dan bij een vaste internetlijn.” Wat vandaag doorgaat voor mobiele internetcommunicatie is zo goed als uitsluitend gebaseerd op het openslaan van laptops bij hotspots. Het is wachten op 3,5G (high speed download & upload packet access) dat vanaf volgend jaar zou moeten aanslaan. Cisco wou zich een aantal jaren geleden samen met Motorola op de 3g netwerkinfrastructuurmarkt gooien, maar is daar nooit in geslaagd. Mogelijk maakt het zich daarom ook sterk dat het alsnog wat zal worden met de wimax-technologie. “Op termijn zal Cisco daar zeker een rol in willen spelen,” meent Jaak Defour, “hoewel wimax vooral in de ontwikkelingslanden zal aanslaan. Toch zijn er ook Amerikaanse telco’s die erin geloven.” Ondanks alles zal mobiel ip-verkeer ook over vier jaar minder dan 1 procent bedragen van het totale ip-verkeer. Het vaste netwerk is dus nog lang niet afgeschreven: “Alle telco’s zijn er zich van bewust dat ze tegen 2010 of 2011 moeten overgaan op een volledig ip-netwerk, inclusief Belgacom,” aldus Jaak Defour.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content