Interpol stuurt ‘red notice’ uit voor oprichter van cryptomunt Terra

© Getty Images

De internationale politieorganisatie Interpol heeft een opsporingsverzoek uitgegeven voor Do Kwon, de Zuid-Koreaanse oprichter van cryptomunt Terra.

Het opsporingsbericht komt er omdat Do Kwon ervan beschuldigd wordt investeerders met verliezen ten belope van 40 miljard dollar opgezadeld te hebben na de crash van zijn stablecoin. Dat heeft een rechtbank in Seoel maandag aangekondigd. De zogenaamde ‘red notice’ is een opsporingsverzoek, niet te verwarren met een aanhoudingsbevel.

Het parket had aan Interpol gevraagd om Do Kwon op de lijst met ‘red notices’ te plaatsen en had het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om zijn paspoort in te trekken. Do Kwon zou op de vlucht gegaan zijn.

Do Kwon is medeoprichter van TerraUSD. De crash van de stablecoin heeft investeerders dit jaar 40 miljard dollar doen verliezen en meer dan 500 miljard dollar op de markt van de cryptomunten. Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft midden september een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De 31-jarige verdachte had in augustus in een interview nog zijn fouten toegegeven. Sindsdien is hij op de vlucht, al ontkent Do Kwon dat zelf op Twitter.

In april 2022 had de waarde van Terra een hoogtepunt bereikt. Volgens CoinMarketCap was het toen de vierde stablecoin en de tiende cryptomunt qua marktwaarde. Een maand later verloor de Terra meer dan de helft van zijn waarde in amper 24 uur, wat voor paniek zorgde op de nerveuze markt van cryptoactiva.

De stablecoin en zijn zustertoken Luna daalden vervolgens al snel naar nul, wat leidde tot verliezen van meer dan 500 miljard dollar op de markt en aan veel kleine investeerders de spaarcenten kostte. Sindsdien zijn in Zuid-Korea verschillende strafrechtelijke onderzoeken geopend.

Partner Content