Interpol wapent zich in strijd tegen cybercriminaliteit

. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Interpol voert de inspanningen in de strijd tegen cybercriminaliteit op . “Samenwerking tussen politiediensten en de private sector moet voor technologische innovatie zorgen”, zegt Interpol-president Mireille Ballestrazzi.

Interpol – de internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit – heeft in Singapore het ‘Global Complex for Innovation’ (IGCI) geopend. Het markeert hoe Interpol de transitie aan het maken is naar het digitale tijdperk. Jürgen Stock, secretaris-generaal van Interpol: “We hebben gezien hoe criminaliteit geëvolueerd en geïnnoveerd is, hoe het internet voor nieuwe dreigingen gezorgd heeft. Het is tijd dat we nu zelf innoveren”, zei Stock in een toespraak tijdens de opening van Interpol World in Singapore. Dat is een conferentie die Interpol voor de allereerste keer organiseert en die de brug moet slaan tussen wereldwijde politiediensten en ordehandhavers en de verzamelde security-industrie.

Publiek-private samenwerking

Het IGCI voorziet in operationele en forensische ondersteuning en versterkt de mogelijkheden om (nieuwe) cyberdreigingen te detecteren en identificeren. Het IGCI wil met andere woorden zorgen dat politiediensten nieuwe technologie kunnen inzetten om cybercriminelen te slim af te zijn. Voor die technologie rekent Interpol op de security-industrie.

De Singaporese minister S. Iswaran maakte alvast duidelijk dat de conferentie hiertoe kan bijdragen.

“De security-dreigingen zijn een substantiële kost geworden in het zakendoen. De belangen van de industrie en die van de ordehandhavers zijn daardoor naar elkaar toe gegroeid. Ik pleit er voor dat om de nodige middelen aan beide kanten vrij te maken en ze samen te voegen om zo gezamenlijk de strijg tegen cybercriminaliteit aan te gaan”, aldus Iswaran in zijn toespraak in Singapore.

Volgens Iswaran is de nood hoog en het is hoogtijd dat nieuwe technologie ook aan de goede kant gebruikt wordt en niet alleen door de cybercriminelen. “Samenwerking is cruciaal om diepgaande expertise op te doen. De samenwerking moet naar een hoger niveau getild worden”, aldus nog de Singaporese minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content