‘Inval bij Huawei in Polen, twee arrestaties’

© Reuters

De Poolse veiligheidsdienst heeft vrijdag een Chinees en een Pool gearresteerd op verdenking van spionage. Volgens de Poolse omroep TVP is de Chinees een werknemer van techgigant Huawei. Het Poolse kantoor van dat bedrijf is doorzocht.

”De Chinese staatsburger is zakenman die werkt in een groot elektronicabedrijf. De Pool is een persoon bekend in de wereld van cyberbusiness”, citeerde het Poolse persbureau PAP de tweede man van de veiligheidsdienst.

De Poolse spionageverdachte werkt bij telecombedrijf Orange Polska. De firma maakte vrijdag bekend dat de veiligheidsdienst dinsdag materiaal kwam verzamelen over een medewerker, maar of dat ook met zijn werkzaamheden voor Orange te maken heeft, weet de firma niet. Volgens TVP werkte man voorheen bij de Poolse binnenlandse veiligheidsdienst.

De twee verdachten worden zeker drie maanden vastgehouden, weet PAP.

Huawei ligt internationaal onder een vergrootglas vanwege vermeende te innige banden met de Chinese staat. Netwerkapparatuur van de elektronicagigant zou gebruikt kunnen worden voor spionage door China, stellen onder meer de Verenigde Staten.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag ”zeer verontrust” te zijn door de berichten uit Polen en roept het Europese land op de zaak ”rechtvaardig” op te lossen.

Huawei laat intussen weten aan Data News dat het contract van de medewerker is stopgezet en dat zijn handelingen losstaan van het bedrijf. “”… deze zaak is gerelateerd aan de handelingen van deze persoon, en heeft niets te zien met het bedrijf waarvoor hij werkt.”

Verder laat het bedrijf weten dat het zich aan de regels houdt. “Huawei voldoet aan alle wetten en regelingen in de landen waar het opereert, en we verwachten van alle werknemers dat ze zich houden aan de wetten en regelingen van het land waar ze zijn gestationeerd.”

Update 14/1/18:

Het artikel werd uitgebreid met een reactie van Huawei en extra info rond de betrokkenheid van een medewerker van Orange Polska.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content