Investeer slim in lokale overheid-ICT

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De volgende regeringen moeten het lokale besturen makkelijker maken slim te investeren in ict, vraagt het ‘Memorandum 2014’ van V-ICT-OR en de Stuurgroep lokaal e-governement.

De volgende regeringen moeten het lokale besturen makkelijker maken slim te investeren in ict, vraagt het ‘Memorandum 2014’ van V-ICT-OR en de Stuurgroep lokaal e-governement.

De Stuurgroep lokaal e-government trekt in het ‘Memorandum 2014′ aan de alarmbel, want lokale overheden “kunnen op zichzelf te weinig investeren in de noodzakelijke [ict-]modernisering ten voordele van een klantgerichte digitale gemeente of overheid.” Er moet meer samenwerking en coordinatie komen, en te vaak worden nog van bovenaf zware projecten opgelegd.

Concreet vragen V-ICT-OR en de Stuurgroep te investeren in gestandaardiseerde overheidsplatformen, met centraal de middelen om gemeenschappelijke projecten op te zetten. Stimuleer (ook financieel) lokale besturen om samen te werken en in ict te investeren, en leg de sturing bij de minister voor administratieve vereenvoudiging. En vereenvoudig de wetgeving, klinkt ook hier het universele verlangen.

Rol voor OsloEen belangrijke rol hierin is weggelegd voor Oslo – de standaard voor informatie-uitwisseling tussen overheidstoepassingen en -databronnen. “Oslo verdient zijn plaats als speerpuntproject in het volgende Vlaamse regeerakkoord,” vragen uitdrukkelijk het VVSG en V-ICT-OR, “Deze standaard om – ook intergemeentelijk – gestandaardiseerde informatie uit te wisselen verdient de volle aandacht bij de bouw van de gemeente van de toekomst.” Overigens wordt de Oslo standaard ook op Europees niveau bestudeerd om internationaal te worden aangewend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content