Investeerders Britse bedrijven miljarden kwijt door cyberlekken

. © GET

Britse investeerders zijn sinds 2013 meer dan 50 miljard euro misgelopen als gevolg van beveiligingslekken. Dat blijkt uit een onderzoek van IT-consultant CGI en Oxford Economics.

Ernstige inbreuken die gepaard gaan met een verlies van grote hoeveelheden informatie en schade aan het imago, liet de beurskoers van een bedrijf met gemiddeld 1,8 procent dalen. Dat betekent dat een typische ondernemeing van de FTSE100 – de aandelenindex van de honderd Britse bedrijven met de hoogste marktwaarde – gemiddeld 141 miljoen euro verliest na een cyberinbraak.

Het onderzoek baseert zich op gegevens van de Gemalto Breach Index, een lijst met openbaar gemaakte beveiligingslekken. De beurskoers van de betrokken bedrijven werd vergeleken met de beurskoers van gelijkaardige bedrijven om de impact van cyberlekken te isoleren van andere marktbewegingen.

Twee derde van de bedrijven die het slachtoffer werden van cybercriminaliteit kregen te maken met een dalende beurskoers. Financiële bedrijven ondervonden de grootste negatieve impact, op de voet gevolgd door communicatiebedrijven. Volgens het rapport komt dit onder andere omdat het makkelijker is voor cybercriminelen om munt te slaan uit bedrijven die instaan voor financiële transacties, alsook het grote belang van consumentenvertrouwen voor financiële diensten. De minst beïnvloedde sectoren zijn retail, gezondheidszorg en reizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content