iPad kan belastingvrij in Nederland

In Nederland heeft het gerecht beslist dat een iPad geen computer is. Dat betekent dat werknemers geen extra belasting betalen wanneer ze er een ontvangen van hun werkgever. In België is de discussie daarover nog gaande.

De beslissing komt er na een rechtszaak van de Nederlandse mediagroep RTL die 323.687 euro aan loonheffingen moest betalen nadat het in 2010 664 iPads aan werknemers had gegeven. RTL was het er niet mee eens dat een iPad een computer is en dus niet op dezelfde manier belast mocht worden.

RTL wint de rechtszaak nu met het argument dat de tablet onder meer door het gebrek aan een toetsenbord niet beschouwd kan worden als een computer, wel als een communicatiemiddel. In praktijk wil dat zeggen dat een tablet vrijgesteld wordt van extra heffingen als het minstens voor tien procent zakelijk wordt gebruikt in Nederland. Het gaat in de uitspraak voor alle duidelijkheid enkel om de iPad. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat andere tablets hierdoor niet in die regeling vallen.

Belg betaalt

In België is de situatie nog niet zo ver. Al strijden belangenorganisaties wel voor een verandering. Vandaag rekent de belasting voor tablets net zoals pc’s een Voordeel van Alle Aard aan van 180 euro. Dat wil zeggen dat wie beide toestellen in huis heeft op kosten van de werkgever daar ook dubbel voor wordt aangerekend (het werkelijk te betalen bedrag ligt in praktijk wel lager, daarom dat we hier bewust het woord ‘aanrekenen’ gebruiken.)

“Dat is enorm contraproductief”, zegt Daniëlle Jacobs van Beltug. “Je wil net dat mensen toestellen meer gebruiken, maar wie de regeling kent wil liever geen tablet van het werk.”

“Ze tellen je smartphone, pc en tablet op terwijl je maar één toestel tegelijk gebruikt. Dat cumulatieve is fout.” Ook het bedrag is volgens Jacobs onterecht hoog. Zo loopt de aanrekening van Voordeel van Alle Aard op drie jaar tijd op tot 540 euro (180X3), wat in veel gevallen al meer is dan de originele aankoopprijs.

Wel is er hoop voor werkgevers en werknemers. Zo is er volgens Jacobs recent een ruling geweest die één bedrijf toelaat om de toestellen anders te klasseren. Daar is het Voordeel van Alle Aard nu 180 euro voor pc’s, 30 euro voor tablets en 30 euro voor smartphones. Ook Beltug is gewonnen voor een meer flexibele regeling die de toestellen niet laat belasten als volwaardige computers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content