‘iPad verliest dit jaar leiderspositie op tabletmarkt’

De iPad zal dit jaar zijn leidende positie op de tabletmarkt verliezen aan Android. Op het gebied van smartphones is Android nu al marktleider.

De iPad zal dit jaar zijn leidende positie op de tabletmarkt verliezen aan Android. Dat voorspelt marktonderzoeker International Data Corp (IDC). Op het gebied van smartphones is Android nu al marktleider.

IDC verhoogde zijn raming voor de omvang van de tabletmarkt dit jaar van 172,4 miljoen stuks naar 190 miljoen stuks, aangejaagd door een stroom van kleinere en goedkopere modellen. “De helft van het aantal tablets dat het afgelopen kwartaal op de markt kwam, heeft een scherm dat kleiner is dan 8 inch. We denken dat het aantal kleinere apparaten de komende jaren blijft groeien”, aldus IDC.

Androidtablets waren vorig jaar sterk in opkomst en zullen in 2013 populair blijven. IDC denkt dat het besturingssysteem van Google dit jaar zal pieken met een marktaandeel van 48,8 procent, waar in de vorige prognose nog werd uitgegaan van 41,5 procent. Apple’s iOS, het besturingssysteem van de iPad, zou afglijden van 51 procent in 2012 naar 46 procent dit jaar, verwachten de onderzoekers.

Op termijn zal Microsoft met Windows 8 wat marktaandeel van beide afsnoepen. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content