iPhone 5 verkoopt niet zo vlot als verwacht

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Apple verkocht 5 miljoen stuks van zijn iPhone 5 in de eerste drie dagen na de introductie. Dat is nog minder dan het ‘worst case scenario’ dat sommige Apple-kenners hadden vooropgesteld. “Apple zal 6 à 10 miljoen iPhone 5’s verkopen tijdens het lanceringsweekend”, zo stelde Apple-analist Gene Munster van Piper Jaffray. Hijzelf gokte op 8 miljoen verkochte telefoons en noemde 6 miljoen verkochte iPhones een “worst case scenario”. Het werd uiteindelijk nog minder dan dat. De officiële cijfers van Apple maken gewag van ‘ruim 5 miljoen verkochte iPhones’. Alles is relatief – veel concurrenten zouden onmiddellijk tekenen voor dergelijke cijfers – maar dat is ‘nauwelijks’ 25 procent meer dan bij de eerste drie dagen van de iPhone 4S. Die had namelijk zijn voorganger, de iPhone 4, nog afgetroefd met 135 procent.

Apple verkocht 5 miljoen stuks van zijn iPhone 5 in de eerste drie dagen na de introductie. Dat is nog minder dan het ‘worst case scenario’ dat sommige Apple-kenners hadden vooropgesteld.

“Apple zal 6 à 10 miljoen iPhone 5’s verkopen tijdens het lanceringsweekend”, zo stelde Apple-analist Gene Munster van Piper Jaffray. Hijzelf gokte op 8 miljoen verkochte telefoons en noemde 6 miljoen verkochte iPhones een “worst case scenario”. Het werd uiteindelijk nog minder dan dat. De officiële cijfers van Apple maken gewag van ‘ruim 5 miljoen verkochte iPhones’. Alles is relatief – veel concurrenten zouden onmiddellijk tekenen voor dergelijke cijfers – maar dat is ‘nauwelijks’ 25 procent meer dan bij de eerste drie dagen van de iPhone 4S. Die had namelijk zijn voorganger, de iPhone 4, nog afgetroefd met 135 procent.

De meeste analisten dramatiseren de cijfers echter niet. Ze stellen dat Apple enerzijds wat moeite heeft om aan de vraag te voldoen, waardoor er potentieel misschien nog meer smartphones hadden kunnen verkocht worden, en dat het bedrijf ook de vooraf gemaakte online bestellingen (die nog niet geleverd zijn) nog niet heeft meegerekend. Die zouden ook in de miljoenen kunnen lopen.

Shaw Wu van Sterne Agee hekelt de eerdere, overdreven projecties van andere analisten. Horace Dediu van Asymco denkt evenzeer dat Apple zijn internationale lancering ook wat anders gepland heeft dan bij de vorige toestellen, zodat er tegen eind dit jaar nog heel wat kan bijkomen voor Apple. De iPhone 5 is vandaag te koop in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk en zal vanaf 28 september in nog eens 22 landen verkrijgbaar zijn. Tegen het einde van dit jaar moet iPhone 5 in meer dan 100 landen aangeboden worden.

Dediu wijst wel op de beperkte verschillen met de vorige iPhone, waardoor de lancering ietwat een anticlimax was. Brian White van Topeka Capital zegt zelfs dat de geruchten over een ‘iPad Mini’ die volgens hem “in de komende weken” zou gelanceerd worden, een invloed gehad zouden kunnen hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content