iPhone blijft succesnummer voor Apple, iPad-verkoop keldert

© Apple

Apple heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 meer iPhones verkocht dan verwacht: 43,7 miljoen stuks. Van de iPad gingen dan weer minder exemplaren over de toonbank dan gedacht: 16,35 miljoen stuks.

Apple heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 naar eigen zeggen 43,7 miljoen iPhones verkocht, in vergelijking met 37,4 miljoen stuks een jaar eerder. Het hoger dan verwachte volume lag aan de basis van een recordomzet in die periode.

Die omzet bedroeg 45,6 miljard dollar (33 miljard euro), tegenover 43,6 miljard dollar een jaar eerder. Van die omzet kwam 26 miljard euro voort uit de verkoop van iPhones. Er werden in het betreffende kwartaal 43,7 miljoen stuks verkocht (in dezelfde periode vorig jaar bedroeg dit aantal 37,4 miljoen), terwijl analisten gokten op 38,8 miljoen exemplaren.

Met de iPad gaat het dan weer minder goed: er gingen 16,35 miljoen tablets over de toonbank, minder dan de 19,4 miljoen exemplaren in dezelfde periode vorig jaar en minder dan de 19,2 miljoen exemplaren waar analisten op hadden gerekend.

Net als de omzet steeg ook de nettowinst bij Apple: van 9,6 miljard dollar naar 10,2 miljard dollar. Apple rekent in het lopende derde kwartaal onder meer op een omzet tussen 36 en 38 miljard dollar.

Beter dan voorzien

De resultaten zijn beter dan analisten voorzagen. Velen van hen rekenden op de eerste omzetdaling bij Apple in 11 jaar. Gemiddeld gingen de marktkenners uit van een omzet van 43,5 miljard dollar en een nettowinst van 9,1 miljard dollar.

Aandelen

Apple maakte ook bekend dat het meer geld gaat uitkeren aan zijn aandeelhouders. Het bedrijf verhoogde het bedrag waarvoor het eigen aandelen gaat opkopen van 60 miljard dollar naar 90 miljard dollar. Daarnaast gaat het kwartaaldividend met circa 8 procent omhoog en worden de aandelen gesplitst. Per 2 juni van dit jaar ontvangen aandeelhouders 6 nieuwe aandelen per aandeel dat ze op die datum bezitten.

In totaal kunnen aandeelhouders meer dan 130 miljard dollar tegemoet zien. Apple wil over het afgelopen kwartaal een dividend uitkeren van 3,29 dollar per aandeel. (Belga/MI)

Partner Content