iPhone gaat stuk door aanpassen van de datum

De iPhone 6S bij de presentatie. © REUTERS

Een bug in iOS 8 en hoger zorgt er voor dat het terugzetten van de tijd naar 1 januari 1970 de smartphone volledig onbruikbaar maakt.

De vraag is natuurlijk hoeveel mensen de behoefte voelen om de tijd handmatig terug te zetten naar een datum zo ver in het verleden. Toch zijn er heel wat mensen die melding maken van het probleem, blijkt uit artikelen op The Register en Ars Technica. Voldoende om er toch voor te waarschuwen.

Het probleem blijkt zich voor te doen bij alle iOS -apparatuur met een 64-bits geheugen, dus de iPhone 5s of nieuwer, de iPad Air of nieuwer, de iPad Mini 2 of nieuwer en de zesde generatie iPod Touch of nieuwer. Het lijkt er op dat het tijdalgoritme in een loop raakt door de telling op nul te zetten.

Slachtoffer van het probleem zitten met een compleet onwerkbare telefoon, tablet of mp3-speler. Sommigen melden wel dat er een kleine hoop is op een herrijzenis wanneer de accu van het apparaat helemaal leeg is gelopen en deze daarna weer wordt opgeladen. Klagen bij de Apple Store helpt ook.

Negatieve waarde mogelijk oorzaak van het probleem

De datum van 1 januari 1970 is in Unix-gebaseerde apparatuur gedefinieerd als de begin van de tijdtelling. Het moment is vastgelegd in een 32 bits nummer. Vervolgens telt het systeem elke seconde die sindsdien is verstreken. Waarde 0 is dus de genoemde starttijd. The Register suggereert dat het probleem vermoedelijk zit in het omgaan met tijdzones. Bijvoorbeeld aan de westkust van de VS leven mensen in een tijdzone die 8 uur achterloopt op de standaardtijd. Daardoor zou een negatieve waarde ontstaan waar de Apple-softwareniet altijd goed mee om kan gaan. Dat zou betekenen dat het probleem zich in West-Europa dat een uur voorloopt op de standaardtijd, niet zou voordoen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content