‘iPhone X is de meest breekbare iPhone ooit’

Een iPhone X laat je maar beter niet uit je handen glippen © AFP

De iPhone X die vrijdag voor 1.159 euro op de markt kwam, heeft een volledig glazen voor- en achterkant. Je laat hem dan ook maar beter niet op de grond vallen. ‘Het is de meest breekbare iPhone ooit’, concludeert verzekeraar SquareTrade na valtesten.

SquareTrade Labs maakt gebruik van verschillende robots die de toestellen laten vallen, ermee gooien, ze in water dopen en buigen om te zien hoezeer ze bestand zijn tegen alledaagse handelingen. Hoe de iPhone X die testen heeft doorstaan, is te zien in onderstaande video.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ondanks Apple’s bewering dat het glas van de iPhone X het meest duurzame glas ooit is, is de iPhone X de meest breekbare iPhone die we tot nu toe hebben getest. De kwetsbaarheid van de iPhone X, in combinatie met de reparatiekosten van ruim 600 euro, maken dat er veel risico’s zijn verbonden aan deze smartphone.” De resultaten liggen in de lijn van een (minder precieze) valtest die eerder door technologiesite CNET werd uitgevoerd.

Steeds meer scherven

De iPhone X kreeg van SquareTrade een breekbaarheidsscore van 90. Die is gebaseerd op een aantal factoren: van fysieke kenmerken tot de resultaten van val-, water-, schuif- en buigtesten. Hoe hoger de score van het toestel, des te groter het risico dat het breekt bij een alledaags ongeluk.

De iPhone 8 kreeg vorig jaar een score van 67 en werd toen minder breekbaar geacht dan Samsungs Galaxy Note8, die een score van 80 kreeg. Het SquareTrade Labs gebruikte in het verleden dezelfde methodologie, waardoor een vergelijking kan gemaakt worden met oudere modellen. Daaruit blijkt: toestellen krijgen alsmaar een groter scherm, maar het risico op gebroken glas wordt ook alsmaar groter.

De testen van SquareTrade gaven volgende resultaten:

  • Val op de voorkant: de iPhone X breekt bij de eerste val plat op de grond. Na deze val reageert het scherm niet meer en werkt ook de geroemde feature voor gezichtsherkenning niet meer.
  • Val op de zij- en achterkant: opvallend genoeg lijdt de smartphone de meeste schade na een val op de zijkant. Hoewel de buitenkant van de iPhone X enkel kleine sporen van schade vertoont, is het scherm na de val compleet onbruikbaar. Bij de val op de achterkant breekt deze in veel stukjes, waarna de iPhone X door de losse glasscherven bijna niet meer vast te houden is.
  • Waterbestendigheidstest: de iPhone X doorstaat deze test op min of meer dezelfde wijze als de iPhone 8- en iPhone 8 Plus-modellen: het toestel overleeft dertig minuten onder water op één meter diepte, maar het geluid is daarna wel wat gedempt.
  • Val met hoge snelheid: deze test simuleert een val vanuit een auto en laat zien dat de iPhone X geneigd is schade op te lopen bij verschillende manieren van vallen. Zowel de voor- als de achterkant vertonen al snel scheuren, maar de grootste schade lijdt zowel Face ID als de nieuwe ‘home’ swipefunctie, die beide niet meer functioneren na de val.
  • Tuimeltest: de iPhone X is ook geen grote fan van zestig seconden in SquareTrade’s TumbleBot. Hoewel het scherm, ondanks de verschillende scheuren, nog reageert, functioneert de nieuwe ‘home’ swipefunctie niet meer, waardoor de gebruiker zijn openstaande apps niet meer kan sluiten.
  • Repareermogelijkheden: SquareTrade wijst op het dunnere, kostbaardere oled-scherm dat duurder is om te vervangen, het smallere logic board, de verschillende kabels en de gecombineerde batterij die lastig te verwijderen is. Dit kan de reden zijn dat Apple ruim 320 euro in rekening brengt voor het vervangen van het scherm en ruim 600 euro rekent voor andere reparaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content