iPodrechtszaak tegen Apple draait uit op sisser

'De beste iPods ooit', in 2007 voorgesteld door Steve Jobs, wisten blijkbaar muziekbestanden die niet afkomstig waren van iTunes. © Reuters

De rechtszaak van zo’n acht miljoen Amerikanen tegen Apple levert niets op.. Het bedrijf weerde muziek van andere online winkels op de iPod maar wordt niet bestraft voor misbruik van zijn machtspositie.

De zaak kwam aan het rollen in 2005 toen consumenten Apple aanklaagden voor 351 miljoen dollar. Omdat het om een class action rechtszaak ging, zouden in totaal acht miljoen mensen, en resellers zoals Best Buy en Walmart, zich partij stellen tegen Apple.

Zij beschuldigen Apple er van dat iTunes 7.0 er voor zorgde dat legaal aangekochte nummers die niet uit de iTunes Store kwamen niet werkten op de iPod. Ars Technica merkt op dat dat onder meer nadelig was voor online muziekwinkels die het DRM-systeem van RealNetworks gebruikte. DRM werd in de beginjaren van online muziek gebruikt om illegale kopies van online muziekbestanden te voorkomen. Apple hield tijdens de rechtszaak vol dat de muziek werd geweerd als veiligheidsmaatregel. Al was DRM in praktijk vooral een obstakel voor wie de muziek legaal had gekocht.

Maar de jury wimpelt de bijna tien jaar lopende zaak af. Zij zijn het eens met Apple dat iTunes 7.0 genoeg vernieuwingen bevatte en dus niet enkel diende om muziek van concurrerende winkels tegen te houden. Dat maakt dat de rechtbank niet moest beslissen over de vraag of Apple daarmee zijn concurrentiepositie misbruikte.

De zaak loopt al jaren en was dus grondig voorbereid. Het proces zelf begon twee weken geleden en kwam vooral in de media toen Apple-oprichter Steve Jobs kwam getuigen. Al gaat het hier voor alle duidelijkheid om een getuigenis van de man die werd opgenomen voor zijn dood, niet om het neerdalen van Jobs uit de iCloud.

Voor Apple is de uitspraak het perfecte kerstgeschenk. Mocht het uitdraaien op een antitrustzaak dan kon het geëiste bedrag immers nog verdrievoudigen tot zo’n miljard dollar. Tegelijk is de uitspraak munitie voor toekomstige gelijkaardige zaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content