Iron Mountain, “gooi geen bedrijfsdocumenten bij het huisvuil”

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Informatiebeheerder Iron Mountain waarschuwt dat thuiswerkers al te vaak gevaarlijk slordig met bedrijfsdocumenten en -informatie omspringen, zo leert een studie.

Een onderzoek in vijf Europese landen, uitgevoerd door Opinion Matters in opdracht van Iron Mountain, wijst op een gevaarlijk gedrag van thuiswerkers betreffende de omgang met bedrijfsinformatie. Zo verstuurde ca. 50 procent van de respondenten bedrijfsdocumenten via de eigen persoonlijke webmail-account, ongeacht waar die informatie wordt opgeslagen. Voorts liet 29 procent zomaar bedrijfsinformatie en documenten in huis rondslingeren, en gooide 19 procent van hen zelfs dergelijke documenten bij het huisvuil. Een voldoende hoog percentage om de ‘dumpster diving’ praktijk (het inpikken en doorzoeken van huisvuil van bekende personen en bedrijven) terug populair(der) te maken. Het percentage is des te opmerkelijker omdat al lang wordt geadviseerd zelfs geen persoonlijke post bij het huisvuil te gooien.

Ook op andere plekken wordt nog onachtzaam omgegaan met bedrijfsinformatie. Zo werkt ca. 11 procent van de respondenten wel eens vanuit een horecagelegenheid en maakt 7 procent van hen wel eens gebruik van een onbeveiligde wifi-link om werkdocumenten door te sturen.

De cijfers zijn des te verontrustender, omdat uit de studie blijkt dat bedrijfsleiders en leden van de directie het vaakst thuiswerken (meer dan de helft van hen werken twee tot meer dagen per week thuis), gevolgd door personen uit de marketing afdeling (35 procent meer dan twee dagen per week).

Tips

Mountain Iron geeft vijf tips met het oog op een veiliger thuiswerk:

Zorg voor een duidelijk beleid betreffende hoe buiten het bedrijf veilig moet worden gewerkt.

Maak duidelijk hoe met gevoelige informatie moet worden omgegaan.

Voorzie een beveiligde infrastructuur.

Zorg voor de nodige training, op regelmatige basis.

Stel een beveiligde toegang tot de bedrijfsgegevens ter beschikking, zodat lokale opslag en afdrukken wordt vermeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content