Is de e-reader ten dode opgeschreven?

E-readers zijn een uitstervend ras, aldus onderzoeksbureau iSuppli. Dat is het gevolg van de opkomst van tablets.

E-readers zijn een uitstervend ras, aldus onderzoeksbureau iSuppli. Dat is het gevolg van de opkomst van tablets.

Volgens iSuppli is het einde in zicht voor de e-boeklezer. Het onderzoeksbureau meent dat er dit jaar wereldwijd 36 procent minder e-readers verkocht zijn dan vorig jaar (14,9 miljoen stuks in 2012 tegenover 23,1 miljoen exemplaren in 2011). In 2013 wordt nog eens een daling van 27 procent verwacht, tot 10,9 miljoen apparaten. Het onderzoeksbureau noemt de daling van het aantal verkochte e-readers “alarmerend” . Zo’n sterke terugval is “nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van consumentenelektronica”, luidt het.

iSuppli is niet de enige die de toekomst van de e-reader somber inziet. Ook het gerenommeerde IDC liet onlangs weten een sterke daling te voorzien. IDC raamt het aantal verkochte exemplaren in het topjaar 2011 op 27,7 miljoen, en verwacht dat de verkoop in 2012 zal afklokken op 19,9 miljoen toestellen.

iSuppli noemt de dalende verkoop van e-readers in één adem met de sterke opkomst van tablets. De multifunctionele apparaten zouden bij consumenten de plaats innemen van apparaten met maar één functie, het aantrekkelijkere prijskaartje van e-readers ten spijt.

De vraag is of de conclusies van iSuppli helemaal kloppen. E-readers zijn het afgelopen jaar gewoon weinig veranderd – de laatste grote vernieuwing kwam er halverwege 2010, met de introductie van de Pearl-schermen die een hoger contrast bieden -, waardoor de noodzaak voor consumenten om een nieuwe aan te schaffen relatief laag was. Het is dus best mogelijk dat de verkoop aanzwengelt wanneer er weer eens een grote productvernieuwing komt. Misschien in 2013?

In samenwerking met eReaders.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content