Is de tijd van de allesoverkoepelende softwarepakketten voorbij?

© iStock

Het zijn klassieke IT-vraagstukken. Schrijft u een toepassing zelf, of koopt u een kant-en-klare oplossing? En als u voor die tweede optie kiest, haalt u dan alles bij één leverancier of geeft u de voorkeur aan ‘best-of-breed’?

Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘De tijd van de allesoverkoepelende softwarepakketten is voorbij’.

Marc Schijvaerts, managing director bij PeopleWare: Eens

“Software moet zich kunnen aanpassen aan de dynamiek van een organisatie, aan een snel veranderende externe omgeving, aan de maatschappij en aan technologische evoluties”, zegt Marc Schijvaerts, managing director bij PeopleWare. Het bedrijf is gespecialiseerd in IT-maatwerk. “Rigide software belemmert de wendbaarheid van een organisatie. Software moet snel mee kunnen evolueren met de behoeften van het bedrijf. Voor een allesoverkoepelend softwarepakket is dat een onmogelijke opdracht.”

“Grote softwarepakketten zijn vaak monolithische toepassingen, ” gaat hij verder. “Met de opkomst van serverless computing op basis van een microservicesarchitectuur biedt zich een totaal nieuw ecosysteem aan. Het gaat om gespecialiseerde softwareblokjes – services – die met elkaar communiceren via een API. Een bedrijf hoeft zo niet langer gebonden te zijn aan één leverancier of softwarepakket. Het kan zelf de softwareblokjes kiezen die het meest geschikt zijn om een specifieke behoefte af te dekken.”

“Services kun je vervangen naarmate er andere bedrijfsbehoeftes ontstaan. Dure voorafgaandelijke investeringen in licenties zijn daarbij niet langer nodig. Het serverless model hanteert immers doorgaans een pay-per-usage model, ” aldus Schijvaerts.

Franky Geldhof, applications director Belux bij Oracle: Oneens

“Bedrijven zetten vandaag volop de stap naar het gebruik van SaaS”, zegt Franky Geldhof, applications director Belux bij Oracle. “En wat zien we daarbij? Ze proberen het aantal SaaS-leveranciers bewust zo laag mogelijk te houden. Oracle speelt daar op in. We willen de businessprocessen van de bedrijven zo veel mogelijk met SaaS-oplossingen afdekken. We hanteren daarbij een modulaire benadering. Eén overkoepelende omgeving biedt dan een duidelijk voordeel. Alle modules – die samen die grote omgeving vormen – zijn op elkaar afgestemd, net zoals de processen van de onderneming op elkaar zijn afgestemd.”

“Kies je niet voor die grote, overkoepelende omgeving, dan kom je automatisch bij het vraagstuk van de integratie terecht, ” zegt Geldhof nog. “Kijk, wat vandaag in de cloud gebeurt is een herhaling van wat we twintig jaar geleden in de markt zagen. Ook toen vroegen bedrijven zich af wat ze moesten doen: alles aan één leverancier toevertrouwen of oplossingen van verschillende bedrijven aan elkaar knopen. Maar zeg nu zelf: bedrijven hebben vaak al snel tientallen SaaS-oplossingen in gebruik. Dan is het toch zinvol het aantal leveranciers te beperken? Op één platform is het bovendien vlotter werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content