Is een smartwatch achter het stuur strafbaar?

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nu slimme horloges langzaam maar zeker hun intrede doen in het straatbeeld, rijst de vraag of zo’n smartwatch wel gebruikt mag worden in de wagen.

Nu slimme horloges langzaam maar zeker hun intrede doen in het straatbeeld, rijst de vraag of zo’n smartwatch wel gebruikt mag worden in de wagen.

Met de Galaxy Gear van Samsung kan je immers bellen, terwijl je op de Sony Smartwatch 2 al je e-mails kan lezen. “We hebben daarrond geen wetenschappelijk onderzoek lopen, maar gezond verstand zegt dat het gevaarlijk is”, zegt Sofie Van Damme, woordvoerder bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

Vooral het automatisch laten ‘pushen’ van e-mails of sms’jes kan gevaarlijk zijn: de aandacht wordt dan naar het polshorloge getrokken waardoor je minder alert bent voor de verkeersomstandigheden rondom je. Jean-Pierre Blocken, coördinator van Centrex Wegverkeer – het expertisecentrum van de politie rond verkeershandhaving – verduidelijkt dat een smartwatch niet onder artikel 8.4 van de wegcode valt dat het gebruik van een gsm zonder carkit verbiedt.

“Een smartwatch is immers geen gsm. Maar artikel 8.3 is wel van toepassing. Dat is een algemeen artikel dat stelt dat elke bestuurder ten allen tijde zijn voertuig goed moet kunnen besturen. Als een politieagent vaststelt dat u bijvoorbeeld aan het slingeren bent met uw voertuig en dat wijt aan het bedienen van een smartwatch, dan kan u wel degelijk daarvoor beboet worden.” Een gewaarschuwd man…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content