Is er nog nood aan wifi, eenmaal 5G een realiteit is?

© iStock
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Het is er nog niet, in België, maar de technologie is inmiddels wel ’the talk of the town’. We hebben het dan natuurlijk over 5G. Betekent dit razendsnelle mobiele netwerk meteen ook de doodsteek voor het goede oude wifi?

Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘Er is geen nood meer aan wifi, eenmaal 5G een realiteit is’

Hannes Van Raemdonck, EU & Belgium public affairs manager bij Huawei: Voorlopig niet

Zelfs Huawei, een van ’s werelds grootste leveranciers van 5G-infrastuctuur, is ervan overtuigd dat wifi het nog wel even zal uitzingen. Wel zullen er volgens het Chinese bedrijf gaandeweg meer scenario’s bijkomen waar 5G de rol van wifi zal overnemen of aanvullen. Hannes Van Raemdonck, EU & Belgium public affairs manager bij Huawei: “Wifi is een uitstekende technologie voor indoor-gebruik. Dat kan bij consumenten thuis zijn, maar ook in kantoren, ziekenhuizen, supermarkten en dergelijke. Daar maken intussen wellicht miljarden routers en computers gebruik van de beproefde wifi-technologie. Het zou totaal onpraktisch zijn om die apparatuur te gaan vervangen door 5G-hardware.”

“5G-technologie heeft dan weer wel de voorkeur voor outdoor-scenario’s die een grote dekking vereisen, zowel voor persoonlijke als industriële toepassingen. Een goed voorbeeld zijn geconnecteerde voertuigen”, zegt Van Raemdonck. “We zijn ervan overtuigd dat mobiele/geconnecteerde communicatietechnologie zoals 5G hierbij voor de benodigde stabiliteit, bandbreedte en low latency kan zorgen, zodat de veiligheid van het verkeer gewaarborgd is. Een bijkomend voordeel van 5G is dat de technologie minder kwetsbaar is dan publieke wifi hotspots die met een wachtwoord zijn afgeschermd. 5G biedt bijvoorbeeld 256-bit encryptie en ondersteunt verschillende authenticatiemethodes.”

Gerrit Brugman, country manager BeLux bij AVM: Oneens

“5G is een noodzakelijke upgrade voor het mobiele netwerk waarvan we binnenkort allemaal profiteren als we onderweg zijn. Maar voor een goed functionerend thuisnetwerk is en blijft wifi een absolute must” zegt Gerrit Brugman, country manager BeLux bij AVM. “Bedenk eens hoeveel apparaten er verbonden zijn met jouw wifi-netwerk: een tablet, camera, televisie, laptop, je slimme deurbel en ga zo maar door. Met de huidige trend naar smart homes zal het aantal geconnecteerde apparaten de komende jaren alleen maar toenemen. Voor al deze toestellen en andere gadgets geldt: geen wifi, geen internetverbinding, oftewel geen of beperkte functionaliteiten.”

“Alle apparaten die ik zonet opsomde, zijn verbonden met een wifi-router, het hart van het thuisnetwerk. Dit toestel zorgt dankzij zijn geïntegreerde firewall voor een veilige verbinding met het internet. Wie garandeert mij een veilige verbinding als alle apparaten direct met het internet zijn verbonden, zonder zo’n firewall? In ieder geval niet de fabrikanten van smarthome-oplossingen, dat hebben we de laatste jaren wel in het nieuws gelezen, ” aldus Brugman.

5G kan volgens hem wel een perfecte alternatieve technologie zijn voor wie in zijn woning niet op de klassieke manier over breedbandinternet kan beschikken: “Denk aan een afgelegen woning, vakantiehuis, een boot of camping.” Mede daarom werkt AVM momenteel aan een nieuwe FRITZ!Box router die zowel wifi als 5G ondersteunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content