Is er nog werk voor Windows Phone developers?

© Reuters

Er is voortaan één Windows platform voor ontwikkelaars en zelfs code van iOS en Android apps kan je relatief eenvoudig omzetten. Maar zet dat de bestaande Windows Phone developers niet in de kou? Microsoft nuanceert die stelling.

We moeten er geen doekjes om winden, wie de Windows (Phone) Marketplace bezoekt komt een stuk armer uit dan bij Google Play of Apple’s App Store. Als we Belgische app-bouwers spreken dan horen we dat de vraag naar Windows Phone beperkt is. Banken of diensten die echt iedereen willen bereiken investeren in het mobiele platform van Windows, maar op een paar uitzonderingen na bleef het daarbij.

Met de nieuwe strategie van het Universal Windows Platform zal dat mogelijk veranderen. Ontwikkelaars maken dan apps voor alle Windows-toestellen en dat maakt het nieuwe meteen een stuk aantrekkelijker ten opzichte van Windows Phone of Windows 8. Tegelijk kan je eenvoudig apps van iOS en Android porten naar Windows. Maar neemt dat bij bestaande developers de motivatie niet weg om nog te investeren in kennis voor het Microsoft-platform? Niet volgens Microsoft.

“Het hangt er van af hoe je het bekijkt. Je kan naast apps op Android en iOS nog steeds een specifieke Windows app ontwikkelen. Hun kennis wordt niet minder waard want zij kunnen die bijvoorbeeld gebruiken om toepassingen te maken die ook op Hololens werken. Bovendien is er nog steeds meerwaarde, want een app die je ontwikkelt voor Windows beschikt over veel meer mogelijkheden dan een app die je overzet van een ander platform,” zegt Emilio Salvador Prieto, Senior director Windows Marketing.

Prieto benadrukt dat het enorm zal afhangen van app tot app of code 1 op 1 kan worden omgezet, moet worden aangepast of in sommige gevallen beter wordt herschreven. “We zien voorbeelden waar het vrij vanzelfsprekend gaat, maar soms niet. De realiteit is wel dat apps steeds vaker cross platform zijn met een gemeenschappelijke kern, en wij willen dat die ook vlot beschikbaar kunnen worden gemaakt in Windows.”

“Er bestaat nog geen magische manier om apps te porten. Ontwikkelaars zullen nog altijd aanpassingen en tweaks moeten doorvoeren. Ook moeten ze beslissen of ze die app enkel willen porten, of net zeer fel willen aanpassen om de ervaring op ons platform optimaal te houden.” Prieto verwijst zo onder meer naar Hololens en Xbox, die ook diezelfde apps kunnen draaien, maar waar de ervaring wel eens sterk kan afwijken ten opzichte van de versie op een iPhone of een Android tablet. “Vergelijk het met Skype, dezelfde app, maar op elk type toestel een andere gebruikersinterface.”

Wie zijn app van iOS of Android naar Windows overbrengt hoeft die overigens niet voor alle toestellen beschikbaar te maken. “Je kan perfect beslissen om ze enkel voor tablets of smartphones of pc’s beschikbaar te maken,” zegt Prieto. Dat is interessant voor apps als Snapchat, waar foto’s na enkele seconden verdwijnen, een functie die op een volwaardige pc makkelijker omzeild kan worden dan op een smartphone. “Het is aan de ontwikkelaar om te kiezen waarop je je toepassing wil richten.”

Prieto gelooft er sterk in dat de nieuwe functies in het Universal Windows Platform meer ontwikkelaars, en dus meer apps, gaat opleveren. “We gaan hier meer developers mee aantrekken. We geloven er sterk in dat we zo snel mogelijk naar een miljard gebruikers kunnen gaan. Tegelijk willen we ontwikkelaars ook de mogelijkheid geven om bestaande code te hergebruiken als die er toch al is.” En die bestaande apps kunnen daarbij worden aangevuld met specifieke Windows-functionaliteiten. “Zaken als push notifications of Cortana kunnen apps meer engagerend maken. En dan loont die specifieke kennis voor onze ontwikkelaars.”

Wie benieuwd is daar de belangrijkste spelers in de België kan in de papieren editie van Data News van 9 mei de top 50 grootste Belgische web- en app-bouwers terugvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content