‘IS gebruikt geavanceerde communicatietechnieken’

© Thinkstock

Hooggeplaatste functionarissen bij Europese inlichtingendiensten stellen dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) geavanceerde technieken gebruikt voor onderlinge communicatie. Zo wordt er gecommuniceerd met versleutelde gegevens.

Een van de functionarissen zou volgens de Amerikaanse zender NBC News gezegd hebben dat de autoriteiten al een tijd lang gealarmeerd zijn over de communicatietechnieken die worden gebruikt door jonge experts bij IS.

Meer dan 120 programma’s

“Onder de buitenlandse strijders zijn behoorlijk wat mensen met diepe IT-kennis, die op de hoogte blijven van de laatste technologische ontwikkelingen”, aldus een van de functionarissen. Zij zouden de technieken ook aan anderen binnen de beweging leren. Het gaat om meer dan 120 verschillende programma’s, meldt de antiterrorismedienst van het Amerikaanse leger, waaronder chatapps als Silent Circle, Whatsapp en Telegram. Met dat laatste programma kunnen gebruikers chatgegevens versleutelen.

De Europese authoriteiten maken zich hier grote zorgen over en treffen elkaar later deze week om hierover te praten. Maar zij kunnen vaak moeilijk optreden tegen de online communicatie door terreurdiensten, omdat ze daarvoor te weinig bevoegdheden hebben. Bovendien brengt een ‘achterdeurconstructie’ grote risico’s met zich mee. Zo kunnen ook hackers en niet-gouvernementele organisaties proberen toegang te krijgen tot de gevoelige informatie.

Frankrijk buiten spel

Frankrijk, dat dit weekend werd getroffen door diverse terroristische aanslagen, heeft bovendien nog minder middelen om elektronische communicatie af te tappen dan veel andere Europese landen.

Bron: Automatiseringgids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content