ISO-standaard voor datacenter-efficiëntie dichterbij

Een consortium van bedrijven verenigd in The Green Grid (TGG) ontwikkelde een gestandaardiseerde methode om de efficiëntie van datacenters te meten. De kans is groot dat deze methode een ISO-standaard wordt.

Een consortium van bedrijven verenigd in The Green Grid (TGG) ontwikkelde een gestandaardiseerde methode om de efficiëntie van datacenters te meten. De kans is groot dat deze methode een ISO-standaard wordt.

The Green Grid (TGG) wil een duidelijke ISO (International Standards Organization)-certificatie voor datacenters. Omdat de vraag naar servercapaciteit en naar vermogen per vierkante meter steeds toeneemt, is het belangrijk om de efficiëntie van datacenters op een objectieve manier te kunnen meten. Leden van het consortium zijn AMD, Dell, EMC2, Emerson, Google, HP, IBM, Intel, Juniper Networks, Microsoft en Schneider Electric.

Een werkgroep binnen de TGG onder leiding van Jay Taylor van Schneider Electric bestudeert de meetwaarden voor PUE (Power Usage Effectiveness), ITEE (IT Equipment Energy Efficiency), ITEU (IT Equipment Utilization) en DPPE (Datacenter Performance Per Energy), en de manier waarop datacenter-efficiëntie het best gemeten kan worden. Een andere werkgroep kijkt wat deze meetwaarden precies betekenen.

Via een ISO-norm willen de initiatiefnemers de meetmethoden van een PUE standaardiseren en bovendien aanvullen met meetwaarden die gericht zijn op de IT-laag van een datacenter. Op termijn zou men dan gestandaardiseerde meetwaarden kunnen ontwikkelen om de efficiëntie te meten. PUE vergelijkt het totale energieverbruik van een datacenter met de hoeveelheid energie die effectief de IT-apparatuur bereikt en toont op die manier aan hoeveel energie verloren gaat bij andere apparatuur, zoals koelsystemen.

Omdat er geen standaardmanier bestaat om de PUE te berekenen, gaan fabrikanten soms creatief om met dit efficiëntiecijfer. Een ISO-standaard zou dit probleem verhelpen. “Het vergt tijd en je moet de procedure volgen, maar PUE zal over enkele maanden gestandaardiseerd worden,” zei André Rouyer van Schneider Electric in november vorig jaar tijdens het TGG EMEA Forum 2012 in Brussel. Hij voegde er wel aan toe dat een ISO-standaard niet hetzelfde is als certificatie. Eens de standaard er is, zal een externe autoriteit zoals KPMG een certificatieschema moeten opstellen. Het eerste overleg tussen TGG en ISO over een PUE standaard vond plaats in november vorig jaar.

Op 5 en 6 maart wordt er op het TGG Forum 2013 in Santa Clara, Californië verder over deze en andere datacenter-materies gediscussieerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content