Israël bedreigt hackers met vergelding

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Israël ziet cyberaanvallen als vergelijkbaar met terroristische aanslagen, met vergelijkbare vergeldingen.

Israël ziet cyberaanvallen als vergelijkbaar met terroristische aanslagen, met vergelijkbare vergeldingen.

In de nasleep van de recente hack, waarbij kredietkaartgegevens van duizenden Israëlische burgers werden gepubliceerd, dreigt de overheid van Israël terug te slaan tegen de hackers. De viceminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon stelde in een speech dat cyberaanvallen “een inbreuk op de soevereiniteit vormen, vergelijkbaar met een terroristische operatie en als dusdanig moeten worden behandeld.” Zonder bijkomende uitleg merkte hij op dat “Israel de actieve mogelijkheden heeft om uit te halen naar hen die [Israel] schade willen berokkenen, en geen organisatie of hacker zal immuun zijn voor vergeldingsacties.”

Dat Israël over cyberoorlogsvoeringsmiddelen zou beschikken, hoeft niet te verbazen. Gezien het groeiend aantal hacks die duidelijk tegen landen zijn gericht, gaan steeds meer overheden over tot de ontwikkeling van dergelijke middelen, zowel defensief als actief. Zowel de VS als Japan deden erg recent daarover nog aankondigingen. Wat Israël betreft, werd naar aanleiding van de Stuxnet aanval op de Iraanse verrijkingscentrifuges al gesuggereerd dat dat land hier achter zat.

Volgens de krant Haaretz zou de hacker – aangeduid als OxOmar – overigens niet in Saoedi-Arabië zitten, zoals gedacht, maar zou het om een 19-jarige student in Mexico gaan, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content