Israël beschuldigt Hamas van spionage via WK-app

© REUTERS

De Palestijnse groep Hamas heeft drie nep-apps gemaakt, in de hoop dat Israëlische militairen die zouden installeren. Ongeveer honderd mensen trapten erin, maar Israël zegt dat er geen schade is aangericht.

De apps waren gemaakt voor besturingssysteem Android en stonden in de Play Store van Google. Een van de apps heette Golden Cup en was een scorebord voor het WK, de andere twee waren dating-apps. Stiekem maakte de app allerlei gegevens op de smartphone van de gebruiker buit. Ook kon de app camera’s en microfoons aanzetten, zodat Hamas live kon meekijken met het leger van de vijand. De app kon verder contactgegevens en sms-berichten stelen en de exacte locatie van de gebruiker bepalen. Hamas zou nepaccounts op sociale media hebben gebruikt om de militairen te benaderen en ze te overtuigen de apps te installeren.

Het is niet de eerste keer dat apps worden ingezet tegen de vijand. Vorig jaar probeerde de spionagesoftware Viperat foto’s en geluidsbestanden te stelen van Israëlische militairen bij de Gazastrook. In 2016 zou Pakistan een chat-app hebben gemaakt om Indiase militairen te bespioneren en zou Rusland spionage-apps hebben gebruikt om Oekraïense militairen te volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content