Israël meest, Mexico minst cyberveilig

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Israel, Finland en Zweden scoren inzake verdediging tegen cyberaanvallen het best volgens een rapport van de securitydenktank SDA. China, Brazilië en Mexico scoren het laagst.

Israel, Finland en Zweden scoren inzake verdediging tegen cyberaanvallen het best volgens een rapport van de securitydenktank SDA. China, Brazilië en Mexico scoren het laagst.

De ‘Security & Defence Agenda’-organisatie – een securitdenktank – schat in zijn rapport ‘Cyber-security: the vexed question of global rules’ in hoezeer landen in staat zijn het hoofd te bieden aan cyberaanvallen. In samenwerking met McAfee spraken zich hierover een 250 specialisten uit, onder meer op basis van interviews in 2011 (en begin 2012). Van de 23 onderzochte landen (plus de Europese Unie, Navo en VN) bleken Israël, Finland en Zweden het hoogst te scoren (met ca. 4,5 op 5).

Voor een land als Israel – dat zowat 1.000 cyberaanvallen per seconde verwerkt – hoeft dat overigens niet echt te verbazen. Het laagst scoort Mexico, allicht omdat de overheid de handen vol heeft aan de oorlog tegen de drugsbazen, terwijl in China het beleid al te zeer versnipperd zou zijn. Op de tweede rang (4 op 5) staan de VS, evenals een rits Europese landen, inclusief het eertijds zwaar aangevallen Estland.

In het rapport adviseert de SDA meer informatieuitwisseling tussen industrie en overheid (immers, de cybercriminelen doen dat wel), bestudeer de nieuwe dreigingen en investeer in nieuwe (verdedigings)technologieën, en vergroot het besef bij de bevolking hoe zich te beschermen.

Pour la petite histoire: België werd zelfs niet in de lijst opgenomen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content