IT bereidt wereldbeker voetbal 2010 voor

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Over precies een jaar – 11 juni 2010 – wordt in Zuid-Afrika de wereldbeker voetbal afgetrapt. Hoever staat het land met zijn it-afspraken?

Over precies een jaar – 11 juni 2010 – wordt in Zuid-Afrika de wereldbeker voetbal afgetrapt. Hoever staat het land met zijn it-afspraken?

Want een sportief evenement van die omvang kan niet zonder een gesofisticeerde it-infrastructuur. Die moet in de eerste plaats instaan voor de netwerken die de stadions en de pers- en organisatiecentra verbinden maar slaat ook op de ticketing, het wedstrijdbeheer, organisatorische aspecten en nog veel meer.

Er werden twee grote technologiesponsors geselecteerd: de lokale vastelijnstelco Telkom en de Indische it-dienstverlener Satyam. Satyam was al FIFA-partner (en heeft die afspraak ondanks het zware fraudeschandaal met de voormalige topman recent hernieuwd) en moet de ontwikkeling van het systeem voor eventbeheer, logies en ontvangst voor zijn rekening nemen. Het krijgt daarbij hulp van het Zwitserse Match Service AG, it-partner van de FIFA.

Operator Telkom zet een vermaasd netwerk (mesh network) op dat de 11 stadions verbindt en een beschikbaarheid van 99,99% garandeert, met name dank zij een op elke site geïnstalleerde hub. Een nationaal network operations center (NOC) moet instaan voor de levering van diensten, de exploitatie- en onderhoudsprocessen. Dit week-end start overigens de confederatiebeker en dat wordt de proef op de som voor de it-infrastructuur, althans voor 4 van de 11 stadions.

Ook zonder de Rode Duivels zal België allicht vertegenwoordigd zijn door het Luikse technologiebedrijf EVS dat deze zomer een contract hoopt te ondertekenen. EVS dat servers levert voor mobiele televisieopnames, was in 2006 toen de wereldbeker in Duitsland doorging, al FIFA-partner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content