IT-budget Justitie steil de hoogte in

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het it-budget voor Justitie voor 2011 klokt alles samen af rond de 80 miljoen euro. Dat is een kleine 40 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Stefaan De Clerck en zijn informatiseringsadviseur Karel Tobback bekendmaakten in de Kamercommissie Justitie. De werkingskosten zullen 32 à 33 miljoen euro bedragen, nauwelijks een stijging met vorig jaar. Maar de investeringskosten verdubbelen bijna tot 47 à 48 miljoen euro. “De langzame stijging van de werkingskosten is normaal: hoe meer ict-resources we gebruiken, hoe meer die zullen stijgen”, vertelt Tobback.

Het it-budget voor Justitie voor 2011 klokt alles samen af rond de 80 miljoen euro. Dat is een kleine 40 procent meer dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Stefaan De Clerck en zijn informatiseringsadviseur Karel Tobback bekendmaakten in de Kamercommissie Justitie. De werkingskosten zullen 32 à 33 miljoen euro bedragen, nauwelijks een stijging met vorig jaar. Maar de investeringskosten verdubbelen bijna tot 47 à 48 miljoen euro.

“De langzame stijging van de werkingskosten is normaal: hoe meer ict-resources we gebruiken, hoe meer die zullen stijgen”, vertelt Tobback. “Maar de investeringskosten moeten, gezien de huidige noden, aanzienlijk toenemen. Dergelijke investeringen betalen zich ook terug: een betere, efficiëntere werking van de administratie of elektronische communicatie die voor minder papierverbruik zorgt. Of als je nog verder zou denken: het gebruik van videoconferentie uitbreiden tussen gevangenissen en raadkamers uitbreiden, zou veel kosten besparen op vlak van de verplaatsing van gevangenen, het inschakelen van politie, en dies meer.”

Stand van zaken Concreet zet Justitie op de korte termijn (de komende 2-3 jaar) in op 5 grote projecten. Allereerst vindt er een grootschalige uniformisering plaats op vlak van de software. Daarvoor werd geopteerd voor een volledige Microsoft-omgeving: Windows 7, Office 2010, Exchange 2010, … “Om een voorbeeld te geven: we hebben vandaag minstens 5 verschillende e-mailsystemen in huis, allemaal verouderd. Interne mails zijn daardoor soms een dag onderweg”, aldus Tobback.

Dat project hangt nauw samen met de investeringen in de infrastructuur. Zo worden alle 17.500 pc’s (11.500 verouderde Windows-desktops + 6000 Linux-machines) vervangen. Daarmee samenhangend worden de servers volop vernieuwd. Vandaag staan er alleen al op de Stafdienst ICT van Justitie meer dan 100 servers ouder dan 5 jaar. Ook is er nog altijd maar 1 datacenter, waardoor alle redundantie ontbreekt. Daarvoor hoopt Justitie een datacenter van de FOD Financiën in te schakelen. Het hele netwerk, verspreid over ruim 360 locaties met zo’n 20.000 gebruikers, wordt ook vernieuwd.

Voor het Cheops-project is Justitie er eind vorig jaar (eindelijk) in geslaagd om alle vredegerechten op de nieuwe MaCH-toepassing te krijgen. De politieparketten en -rechtbanken zijn al met succes opgestart en zouden dit jaar worden afgerond. Voor 2011 staan ook nog de Arbeidauditoratien en de Rechtbank van Koophandel op het programma. Binnen Cheops wordt er ook een ‘verdiepingsproject’, Prisma, genaamd, opgestart, dat als doel heeft de Schuldbemiddeling volledig te informatiseren.

Tenslotte wordt er ook werk gemaakt van de oprichting, ontsluiting en/of modernisering van tal van grote databanken van Justitie (vb. Burgerlijke Stand, beslagberichten, strafregister, …).

Om in de toekomst de ‘governance’, het goede beheer, van de it bij Justitie te verzekeren, wordt overigens volgende week een ‘strategisch samenwerkingsplatform’ opgericht, vertelde De Clerck nog. Daar zal het overleg gebeuren tussen alle belanghebbenden bij Justitie en zullen de strategische keuzes voor de toekomst worden gemaakt. “Dat aansturingsmechanisme misten we vandaag nog. In het verleden zorgde dat voor tegenstrijdige beslissingen en heel wat onnodige achterdocht. Dat willen we nu wegnemen.”

Meer over de informatisering bij Justitie leest u binnenkort in Data News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content