IT-giganten willen ‘software defined networking’ standaardiseren

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Met het OpenDaylight-project trachten grote netwerkfabrikanten als Cisco, Juniper en HP de ontluikende SDN-markt te standaardiseren. Of toch niet helemaal?

Meer dan twee jaar na de oprichting van de Open Networking Foundation (ONF), met ronkende namen als Google en Facebook en met het OpenFlow-protocol als resultaat, ziet nu het OpenDaylight-project het daglicht. Het gaat om een door de fabrikanten gesteund consortium dat de nog steeds ontluikende markt rond ‘software defined networking’ (SDN) een boost moet geven.

OpenDaylight wordt ondergebracht bij The Linux Foundation; de non-profitorganisatie rond open source ontwikkeling en technologie die het nieuwe project ook officieel aankondigde. Officieel heet het dat OpenDaylight “innovatie rond SDN zal stimuleren en een meer open en transparante benadering rond SDN nastreeft.”

Het project krijgt ruime steun van de belangrijkste spelers op de netwerkmarkt zoals Cisco, Brocade, Ericsson, IBM, Juniper Networks, Microsoft, Citrix, NEC, Big Switch Networks, Red Hat én VMware. Elk van deze namen doneert een stukje software en engineering-middelen om zo tot een open source framework te komen. Cisco levert bijvoorbeeld controllertechnologie, IBM een open source versie van zijn Distributed Overlay Virtual Ethernet technologie, terwijl Juniper onder meer een xmpp-client en server protocolcode aanreikt.

En OpenFlow dan?

De bedoeling is om zo tot een open SDN-platform te komen. Een nobel streven, maar de vraag is toch of dit initiatief echt tot een ‘standaard’ kan komen. Zo wordt er uitdrukkelijk ruimte gelaten voor de participerende fabrikanten om ook nog eigen SDN-technologie te ontwikkelen. En waar plaats je nu het reeds bestaande OpenFlow-protocol? Officieel heet het dat OpenDaylight bestaande open standaarden als OpenFlow zal omarmen en dat het ook met de Open Networking Foundation wil samenwerken. Al blijft toch de vraag of dat in de praktijk zal gerespecteerd worden, want op papier bestaan er toch wat tegengestelde visies rond bijvoorbeeld API’s. En wat ook niet onbelangrijk is: in de lijst van participerende fabrikanten vinden we enkel de it-giganten terug, en niét de start-ups. Heel wat SDN-start-ups trachten uitgerekend die grote it-giganten buitenspel te zetten via open source technologie.

Eerste resultaat in Q3

De eerste concrete code van het OpenDaylight-project wordt verwacht in het derde kwartaal. OpenDaylight is onafhankelijk van enig besturingssysteem en wordt onder de ‘Eclipse Public License’ (EPL) uitgebracht: vrij gebruikelijk voor Javagebaseerde projecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content