IT-projecten scoren prijzen op tiende editie Industrie Awards

Het vakblad Industrie reikte op een feestelijk event in Brussel voor de tiende keer haar intussen gerenommeerde Industrie Awards uit. Bij de genomineerde en winnende projecten vielen de realisaties met een IT-link op.

Het vakblad Industrie reikte op een feestelijk event in Brussel voor de tiende keer haar intussen gerenommeerde Industrie Awards uit. Bij de genomineerde en winnende projecten vielen de realisaties met een IT-link op. Slimme brillen In de categorie Best Practice in Logistics werd de Industrie Award toegekend aan Bio Bakkerij De Trog uit Ieper dat met succes een nieuwe methode voor order picking implementeerde, gebaseerd op smart glasses. Dankzij deze technologie krijgen logistieke medewerkers hun instructies op een schermpje op een bril, zodat ze volledig handenvrij kunnen werken. Een cameraatje in de bril registreert tijdens het werk de 2D-codes op de pickinglocaties waardoor de kans op fouten haast onbestaande is. Deze nieuwe manier van werken bleek de ideale oplossing voor het groot assortiment aan producten en het grote aantal klanten met relatief kleine bestellingen dat de biobakkerij elke dag moet verwerken. Bovendien vergt de oplossing een minimum aan infrastructuur wat deze automatiseringsoplossing zeer flexibel maakt.

De jury looft de manier waarop dit bedrijf en de integrator die het project realiseerde, zich hebben laten inspireren door de hype rond Google Glass. In dit project werd op een zeer pragmatische manier een innovatieve technologie ingezet, waarmee het bedrijf een echte pioniersrol vervult. Het aantal fouten, de reden waarom De Trog haar pickingproces wou aanpassen, werd dankzij dit project in zeer korte tijd met zowat 2/3 teruggebracht.

Tablets en Google GlassHet project van Eosol ‘productieplanning via Google Glass‘ werd genomineerd in de categorie Best Practice in Manufacturing. Dit bedrijf uit Schoten is gespecialiseerd in de productie van vliegenramen en -deuren. Uit een analyse bleken fouten vooral te ontstaan omdat bestelbonnen manueel ingegeven werden in een CRM-systeem en nog eens manueel overgezet in het productiesysteem. In de productie bleek het op maat zagen van de profielen in acht procent van de gevallen mis te gaan. Er werd gekozen voor een nieuwe CRM-software en om voor de productie een planningssoftware aan te kopen. Softwarebedrijf Endare schreef voor de integratie een mobiele, crossplatform applicatie. Crossplatform betekent dat verkopers op een Android tablet een bestelling noteren. De administratie kan de bestellingen verwerken in het CRM en de productieplanning. In de productie is men overgestapt op tablets.

Eosol zag de opportuniteit om met Google Glass een stapje verder te gaan. De applicatie maakte het relatief eenvoudig om de informatie voor de productie in real-time op de brillenglazen te tonen. Het bedrijf heeft een eerste prototype van Google Glass kunnen bemachtigen en werkt er mee aan de zaagmachines.

Hoewel het gebruik van Google Glass het meest in het oog springt is het toch vooral het gebruik van die mobiele IT-technologie, dat het meest bepalend is voor dit project. IT-ers gebruikten bestaande tools voor het ontwikkelen van apps om interfaces te ontwikkelen. Daaronder zit een gemeenschappelijke databank die ook door het CRM en de productieplanning gebruikt wordt. Het automatiseringsproject heeft een terugverdientijd van negen maanden. De globale foutenmarge werd teruggebracht naar vijf procent, de administratie blijkt 53,8 procent efficiënter te werken en de levertermijnen zijn met gemiddeld twee dagen ingekort.

3D printing Naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Industrie Awards maakte de redactie een selectie van tien winnende projecten die tot op vandaag als best practice en toonbeeld van innovatie beschouwd kunnen worden. Uit die shortlist kozen de lezers van het vakblad op www.industrie.be een ‘Best of 10 Years’ Award bekronen. De winnaar werd technologiebedrijf Melotte uit Zonhoven.

Het technologiebedrijf dat geleid wordt door CEO Mario Fleurinck is uitgegroeid tot een speler met wereldfaam in de ontwikkeling van verticaal geïntegreerde Direct Digital Manufacturing (DDM) oplossingen. Melotte heeft ondertussen een voortrekkersrol in 3D printen in diverse metaalsoorten en zet volop in op de transitie naar duurzame lokale productie. Het bedrijf hoopt daarmee toekomstgerichte, duurzame “productie ecosystemen” uit te bouwen en ziet 3D printen ook als een opportuniteit om producten te verbeteren. (KDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content