IT-slagkracht België neemt toe

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

België stijgt vier plaatsen in de wereldwijde index die de concurrentiekracht van de landen meet op het vlak van it. Buurland Nederland is ons echter nog altijd mijlenver voor.

België stijgt vier plaatsen in de wereldwijde index die de concurrentiekracht van de landen meet op het vlak van it. Buurland Nederland is ons echter nog altijd mijlenver voor.

België krijgt de 18de plaats toegewezen door The Economist Intelligence Unit. Het onderzoek vond plaats in opdracht van de vereniging van commerciële softwarebedrijven BSA. Opvallend is dat ons land door de onderzoekers hoog wordt aangeschreven wat de ‘wettelijke omkadering’ betreft. Daarin scoort België zelfs brons. We doen het ook niet slecht op het vlak van innovatie en de ondersteuning van de it-industrie. “Dat gaat onder andere over de it-uitgaven van de overheid en de e-gov-toepassingen. Ook hoe makkelijk start-ups aan kapitaal geraken, speelt mee,” vertelt onderzoeksdirecteur Denis McCauley.

België staat in de rangschikking voor Duitsland, net na Frankrijk, maar dertien plaatsen achter Nederland dat van tien naar vijf springt. Ons land scoort niet goed op het vlak van beschikbaarheid van informatici en it-infrastructuur. “Breedband wordt een steeds belangrijke factor in de concurrentiekracht. Voor het eerst hebben we daar ook de mobiele penetratie bijgenomen,” vertelt McCauley. België beschikt over weinig concurrentie op het vlak van breedband. Het duopolie van Belgacom en Telenet is dus geen goede zaak.

De Verenigde Staten blijven er voor de derde keer op rij met kop en schouders bovenuit steken. “Een protectionistische aanpak waardoor buitenlandse it’ers minder makkelijk aan de bak komen, dreigt hen toch parten te spelen” waarschuwt Denis McCauley.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content