IT-uitgaven normaliseren pas vanaf 2015

Bedrijven geven dit jaar wereldwijd 3,7 biljoen dollar uit aan IT. Dat is 2,1 procent meer dan vorig jaar, maar minder dan de oorspronkelijke verwachtingen. Gartner voorspelt wel een “derde ontwikkelingsfase” vanaf 2015.

IT-uitgaven normaliseren pas vanaf 2015 Bedrijven geven dit jaar wereldwijd 3,7 biljoen dollar uit aan IT. Dat is 2,1 procent meer dan vorig jaar, maar minder dan de oorspronkelijke verwachtingen. Gartner voorspelt wel een “derde ontwikkelingsfase” vanaf 2015.

Analistenbureau Gartner verwacht minder groei omdat de uitgaven voor toestellen, datacenters en bepaalde IT-diensten zullen afnemen. Zo zakken de prijzen van smarthones en tablets, zeker in het high-end segment, naarmate de wereldwijde markt verder verzadigt. Op de servermarkt, die al meerdere jaren klappen krijgt, is het dan weer de keuze voor goedkoper alternatieven die de uitgaven drukken.

Op lange termijn verwacht Gartner wel een normalisering. “Van 2015 tot 2018 zullen we een terugkeer naar normale uitgaveniveau’s zien naarmate prijszetting en aankoopgedrag een nieuw evenwicht vinden,” zegt Richard Gordon, managing vicepresident bij Gartner. “IT komt in zijn derde ontwikkelingsfase, waarbij het verschuift van technologie en processen naar een focus op nieuwe zakenmodellen die mogelijk worden door de digitalisering.”

Enkele dagen geleden meldde de Belgische technologiefederatie Agoria nog dat de Belgische technologiesector momenteel met een nulgroei zit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content