IT-uitgaven vallen 3,8 procent terug

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De wereldwijde it-uitgaven zakken wereldwijd 3,8 procent in 2009. Dat voorspelt analistenkantoor Gartner.

De wereldwijde it-uitgaven zakken wereldwijd 3,8 procent in 2009. Dat voorspelt analistenkantoor Gartner.

In 2009 zou wereldwijd 3,2 biljoen dollar (cfr. het Amerikaanse ’trillion’) worden gespendeerd aan ict. Dat is 3,8 procent minder dan in 2008 en een heel wat zwaardere terugval dan de 2,1 procent minder in 2001, na het uiteenspatten van de internetzeepbel.

Vooral hardware moet eraan geloven met een daling in de uitgaven van 14,9 procent. Telecom, veruit de grootste sector, zakt terug van bijna 1,95 biljoen dollar naar net geen 1,9 biljoen dollar, 2,9 procent minder. De it-dienstenmarkt zal 1,7 procent achteruitgaan. Enkel software stijgt licht, met 0,3 procent. Maar in vergelijking met de stijging van 10,3 procent van vorig jaar is dat een erg pover resultaat.

De afremmende nieuwe marktpenetratie zal vooral gevoeld worden in de nieuwe, opkomende markten. De beperktere vervangingsaankopen wegen op de mature markten. Volgens Gartner zullen de kansen voor ict-bedrijven liggen in het leveren van support, het meedenken over kostenbesparingen en het inspelen op de nieuwe wetgeving en reddingsplannen van de overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content