ChatGPT geblokkeerd in Italië

© Getty Images

OpenAI, de beheerder van de populaire chatrobot met artificiële intelligentie ChatGPT, mag in Italië voorlopig geen gegevens meer verwerken. Dat besliste de Italiaanse privacywaakhond GPDP, die een onderzoek instelt, met onmiddellijke ingang.

De GPDP wijst onder meer naar een recent datalek bij ChatGPT, waarbij door een technische fout titels van gesprekken en bepaalde persoonlijke gegevens van abonnees zichtbaar waren voor andere gebruikers. Naar aanleiding van de eis heeft openAI de dienst intussen op basis van geolocatie voorlopig geblokkeerd in het land.

De regulator benadrukt dat OpenAI gebruikers onvoldoende informeert over de data die het Amerikaanse bedrijf verzamelt, maar hekelt vooral ‘het ontbreken van een rechtsgrondslag voor de massale verzameling en opslag van persoonlijke gegevens met als doel het ’trainen’ van de algoritmes aan de basis van het platform’.

Tot slot heeft de Italiaanse privacywaakhond kritiek op het feit dat de chatrobot bedoeld is voor personen ouder dan 13 jaar, maar dat er helemaal geen leeftijdsverificatie van de gebruikers plaatsvindt.  

OpenAI heeft twintig dagen de tijd om maatregelen te nemen en daarover te communiceren met de GPDP, anders dreigt een boete tot 20 miljoen euro of maximaal 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Partner Content