Itanium-ruzie tussen HP en Oracle komt voor de rechter

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Na dreigende taal vorige week heeft HP nu concurrent Oracle voor de rechter gesleept. De it-reus verwijt Oracle dat het contractuele overeenkomsten niet nakomt, nu Ellisons bedrijf de softwareondersteuning voor Itanium-servers heeft stopgezet. Het gekissebis rond Itanium is al sinds het voorjaar aan de gang, toen Oracle aankondigde dat het zijn software niet meer voor de Itanium-servers van HP en Intel wilde ontwikkelen. Volgens de officiële commentaar van Oracle ging het bedrijf ervan uit dat Intel en HP de Itanium-chips als een aflopende zaak zouden beschouwen, gezien de sterke opkomst van de Xeon-processor. Iets wat meermaals ten stelligste ontkend werd door beide bedrijven.

Na dreigende taal vorige week heeft HP nu concurrent Oracle voor de rechter gesleept. De it-reus verwijt Oracle dat het contractuele overeenkomsten niet nakomt, nu Ellisons bedrijf de softwareondersteuning voor Itanium-servers heeft stopgezet.

Het gekissebis rond Itanium is al sinds het voorjaar aan de gang, toen Oracle aankondigde dat het zijn software niet meer voor de Itanium-servers van HP en Intel wilde ontwikkelen. Volgens de officiële commentaar van Oracle ging het bedrijf ervan uit dat Intel en HP de Itanium-chips als een aflopende zaak zouden beschouwen, gezien de sterke opkomst van de Xeon-processor. Iets wat meermaals ten stelligste ontkend werd door beide bedrijven.

In achtergrond speelt uiteraard de bitsige concurrentie tussen beide bedrijven, nu Oracle met de overname van Sun op de hardwaremarkt is beland en het bovendien ex-HP-ceo Mark Hurd binnenhaalde om zijn hardwaretak te leiden. HP stelde vervolgens Leo Apotheker aan als ceo, de ex-ceo van Oracle’s gezworen vijand op de softwaremarkt SAP.

Op de conferentie HP Discover 2011 in Las Vegas vorige week bevestigden HP en Intel nogmaals de lange toekomstige roadmap van Itanium (Tukwila (65nm), Poulson (32nm) en Kittson (22nm)). Al werd er ook bijvermeld dat de Xeon- en Itanium-processoren in de toekomst erg vergelijkbare taken zullen aankunnen en dat de “ingrediënten uitwisselbaar zullen zijn”.

Ook werd toen al voorzichtig gesuggereerd dat er een juridische actie zat aan te komen. Nu sleept HP Oracle effectief voor de rechter in Californië. HP spreekt van een “berekende actie om de concurrentie van HP de nek om te wringen en diens klanten te schaden”. Het vraagt van de rechter dat Oracle de contractuele toezeggingen nakomt om gemeenschappelijke klanten te ondersteunen. En dat dus de beslissing om te stoppen met de softwareondersteuning voor Itanium moet teruggedraaid worden.

Update:

Oracle heeft al gereageerd op de dagvaarding. Het stelt dat wat HP beweert niet waar is. HP zou volgens Oracle al in september 2010 gevraagd hebben om Itanium te blijven ondersteunen, maar Oracle zou dat geweigerd hebben. Die bewoordingen zouden dan ook uit de uiteindelijke deal zijn geschrapt. Volgens Oracle wist HP toen eigenlijk al dat “Intel plannen had om te stoppen met Itanium en was HP bezorgd over wat er zou gebeuren als Oracle dat zou vernemen.” Oracle stelt nog dat HP dus eigenlijk zijn klanten misleidt door te stellen dat die ‘end-of-life’-plannen van Itanium niet bestaan. Dat zal, aldus nog Oracle, onthuld worden in de rechtbank “in deze uiterst boosaardige en zinloze rechtbank tegen Oracle”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content