ITOM softwaremarkt groeit ondanks grote spelers

De markt voor IT Operations- en Managementsoftware (ITOM) groeide afgelopen jaar met 4,8 procent. Maar die groei is niet te danken aan de grote jongens zoals CA en HP.

Volgens cijfers van Gartner was de Itom-markt vorig jaar goed voor een omzet van 18 miljard dollar, een miljard dollar meer dan in 2011. De jaarlijkse groei vertraagt wel van meer dan 10 procent in de afgelopen jaren naar 4,8 procent dit jaar.

De 5 grootste vendors op basis van omzet blijven hun positie behouden. Het gaat om IBM (3,28 miljard dollar, 18,2 procent marktaandeel), CA Technologies (2,12 miljard dollar, 11,7 procent marktaandeel), BMC Software (1,92 miljard dollar, 10,6 procent marktaandeel), Microsoft (1,48 miljard dollar, 8,2 procent marktaandeel) en HP (1,13 miljard dollar, 6,3 procent marktaandeel).

Al is het groeicijfer voor de hele sector niet te danken aan de spelers in de top 5, met uitzondering van Microsoft. Die laatste zag zijn omzet met 16 procent toenemen, maar IBM en BMC groeien met minder dan één procent, CA verliest 0,6 procent en HP doet het zelfs 4,6 procent slechter op jaarbasis.

Dynamiek zit bij middelgrote spelers

Die grote spelers zijn goed voor 55 procent van de Itom-markt, maar volgens Gartner zit de dynamiek in de sector elders: “De meest interessante vendors, in termen van dynamiek, zijn die met een omzet tussen de 100 en 500 miljoen dollar” zegt Laurie Wurster, research director bij Gartner.

Zij verwacht dat nieuwe businessmodellen zoals SaaS en cloudgebaseerde abonnementen de sleutel tot groei zijn, vooral omdat die modellen ook buiten volwassen markten zoals Europa of de VS zullen doorbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content