Ivoorkust richt blik op Belgische technologiebedrijven

Didier Reynders, Daniel Kablan Duncan, prinses Astrid, Pieter De Crem en Philippe Muyters op de economische missie in Abidjan, Ivoorkust. © BELGA

Vlaams minister voor Werk en Economie Philippe Muyters heeft dinsdagochtend samen met een delegatie Belgische bedrijfsleiders een bezoek gebracht aan VITIB, een technologiepark en vrijhandelszone vlak bij de Ivoriaanse grootstad Abidjan. Het park moet nog gevuld worden, en daarvoor kijken de Ivorianen onder meer naar ons land.

VITIB (Village de Technologie de l’Information et de la Biotechnologie en Côte d’Ivoire) werd een tiental jaren geleden opgericht in samenwerking met de Ivoriaanse overheid. Bedoeling was om de economie – toen nog erg gebaseerd op landbouw – te transformeren naar een kenniseconomie. Het park van 624 hectare groot moet technologie- en ICT-bedrijven herbergen van over de hele wereld. Ze profiteren er van een voordelig fiscaal regime om vanuit Ivoorkust te exporteren naar de hele West-Afrikaanse regio.

Intussen telt het park 25 bedrijven, waaronder telecomreuzen Orange en Siemens. De Ivooriaanse overheid wil echter nog meer expats naar Grand-Bassam krijgen, en richt de blik onder meer op ons land. “Dit is de toegangspoort tot West-Afrika, een markt met 300 miljoen consumenten”, zette CEO Philippe Pango een charme-offensief in. Siemens Belgium, de grootste Belgische investeerder in Ivoorkust en al aanwezig in VITIB, heeft er alvast uitbreidingsplannen.

Partner Content