IWT in geldnood

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Beloofde steun aan zo’n 300 bedrijven en onderzoekscentra uitgesteld.

Het Vlaamse agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) moet wegens geldgebrek de beloofde steun aan zo’n 300 bedrijven en onderzoekscentra uitstellen. Het gaat om ongeveer 60 miljoen euro. De geldnood van het IWT is onder meer het gevolg van de Vlaamse besparingsdrift.

Het innovatieagentschap heeft nu beslist de dossiers volgens prioriteit te behandelen. Steun aan sommige kmo’s kan – voorlopig – doorlopen, net als eerste schijven voor opstartende projecten. Maar het gros van de bedrijven moet wachten op de toegezegde steun. Hoelang is onduidelijk.

De getroffen bedrijven reageren voorlopig gemengd op het uitstel. Hun reacties variëren van “dramatisch” tot “voorlopig geen probleem”. Bij de universiteiten klinkt zwaardere kritiek. “We dreigen weg te zakken op de innovatieladder. Dat is problematisch.”

Ook de Vlaamse oppositie reageert bijzonder scherp. “De regering zei in het voorjaar dat ze voldoende geld aan het IWT had gegeven. Maar dat blijkt nu niet het geval”, zegt Lode Vereeck, de voorzitter van Lijst Dedecker.

Wanbeleid

“Onderzoek en ontwikkeling (O&O) legt de basis voor nieuwe economische activiteiten en dus de toekomstige werkgelegenheid in Vlaanderen”, klinkt het. Vereeck stelt dat de Vlaamse regering desondanks in 2009 voor 16 miljoen euro en in 2010 voor 31 miljoen euro besparingen heeft doorgevoerd op O&O-budgetten.

De voorzitter benadrukt dat de budgetten voor O&O in andere landen net verhoogd worden. “De Verenigde Staten verhogen het O&O-budget met 6,4 procent, Frankrijk investeert 35 miljard euro extra, Duitsland 12 miljard euro. En wat doet Vlaanderen? Aankondigen dat het een topregio wil worden op vlak van innovatie, maar de budgetten wel verlagen en onze bedrijven en universiteiten in de kou laten staan. Dit is puur wanbeleid.”

“Zo’n honderd Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen wachten al maanden op de hen toegezegde Vlaamse subsidies. Dit is niet alleen onfatsoenlijk bestuur. Hierdoor komen veel projecten en dus ook jobs van onderzoekers in het gedrang. Vooral kleine ondernemingen dreigen in liquiditeitsproblemen te geraken.”

Vereeck roept de regering op “de slogans achterwege te laten, de besparingen terug te schroeven en echt te kiezen voor de toekomst van Vlaanderen.” Hij zegt ook Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten te willen interpelleren over de gevolgen voor de Vlaamse concurrentiekracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content