IWT moet werk maken van ‘cashplanning’

Het IWT moet werk maken van een betere cashplanning.

Het Vlaamse agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) moet werk maken van een betere cashplanning om grote betalingsachterstanden in de toekomst te vermijden.

Dat heeft Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten gezegd in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement. Afgelopen weekend raakte bekend dat het IWT door geldgebrek de beloofde innovatiesteun aan zo’n 300 bedrijven en onderzoekscentra moet uitstellen. In de kranten was sprake van een betalingsachterstand van liefst 60 miljoen euro.

Lieten bevestigde dat er een betalingsachterstand is, maar de omvang ervan zal pas eind dit jaar duidelijk worden. De achterstand is deels te wijten aan een inhaaloperatie bij de afhandeling van dossiers, legde ze uit. Anderzijds gaapt er een grote kloof tussen de kredieten die het IWT in de Vlaamse begroting toegewezen krijgt en het geld dat het effectief kan uitgeven. Bij de begrotingscontrole van 2010 trachtte de overheid dit te corrigeren door 29 miljoen euro extra betalingskredieten te voorzien, maar dat bleek onvoldoende.

De regering zal voor het IWT bijkomende kredieten voorzien in de begroting van 2011, gaf Lieten aan, maar ook binnen het IWT is er werk aan de winkel. Lieten: “Er is bij het IWT nood aan een meer verfijnde cashplanning. Die verfijning zou ook helpen om een stuk van de achterstand in te lopen en om in te schatten welke bijkomende betaalkredieten nodig zijn bij iedere begrotingscontrole.”

Om het huidige cashprobleem te overbruggen geeft het IWT voorlopig voorrang aan KMO’s en aan de bedragen die het langst verschuldigd. “Voor de universiteiten is er niet onmiddellijk een imminent cashprobleem. Ze zullen begin januari de betalingen krijgen waar ze recht op hebben”, verzekerde Lieten.

Bron: Belga

Partner Content