Ja, Apple beperkt prestaties oudere iPhones

© REUTERS
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Oudere iPhones worden artificieel vertraagd. Dat werd uitgevonden door een onderzoeker en ondertussen toegegeven door Apple zelf. Maar Apple geeft er wel een goede reden voor.

De geruchten bestaan al langer. Een nieuw model van iPhone komt uit en opeens, toevallig, beginnen de oudere modellen wat trager te werken. Hoewel iPhone-gebruikers al langer klagen over tragere iPhones na een iOS-update, lijkt het bewijs er nu te zijn. Apple beperkt de snelheid van toestellen met oudere batterijen, naar eigen zeggen om crashes te vermijden bij batterijen wiens capaciteit niet meer optimaal is.

Geekbench ontwikkelaar John Pool heeft de benchmarks van de iPhone 6S en 7 uitgetekend. Zijn conclusie is dat Apple’s iOS updates 10.2.1 en 11.2.0 beide een artificiële rem op de prestaties zetten bij verschillende toestellen. Update 10.2.1 moest bijvoorbeeld crashes verhelpen in de iPhone 6 en 6S en lijkt dat te doen door de CPU te vertragen. Eenzelfde oplossing wordt gebruikt in iOS update 11.2.0, maar dan voor iPhone 7-toestellen met oudere batterijen.

De reden daarvoor ligt bij levensduur, meldt Apple in een mededeling aan techsite The Verge. “Ons doel is om de beste ervaring te leveren voor gebruikers, waaronder prestaties en levensduur. Lithium-ion batterijen worden na verloop van tijd minder goed in het leveren van piekstroom in koude omgevingen, ze hebben een lagere batterijlading en dat kan leiden tot toestellen die zichzelf onverwacht afsluiten om de elektronische componenten te beschermen. Vorig jaar lanceerden we een functie voor iPhone 6, iPhone 6s en iPhone SE om de pieken te verlagen wanneer dat nodig is om te vermijden dat het toestel crasht. We hebben die functie nu uitgebreid naar de iPhone 7, met iOS 11.2 en zijn ook van plan dat in de toekomst met andere producten te doen.”

Kort gezegd: de updates beperken de CPU-snelheid, omdat de batterijen na verloop van tijd versleten geraken. Het alternatief is een serie crashes, aldus Apple. Volgens gebruikers op het Reddit forum gaan de kloksnelheden van de CPU in deze toestellen ook echt terug naar normale hoogten nadat een batterij vervangen werd.

Dat is best een zinnig verklaring voor tragere oude toestellen. Zelfs voor het artificieel ‘underclocken’ van toestellen met een update. Vaak werd verondersteld dat Apple oudere iPhones bewust trager maakte om mensen aan te zetten sneller een nieuwe versie van het toestel te kopen. Nu blijkt dat ze wel degelijk een technische reden hebben voor de updates. Alleen: dit is de eerste keer dat dat zo gecommuniceerd wordt. “Deze fix zal ervoor zorgen dat gebruikers denken ‘mijn telefoon is traag dus ik moet hem vervangen’, niet ‘mijn telefoon is traag dus ik moete de batterij vervangen’,” zegt John Poole daarover.

Het feit dat Apple het bijzonder moeilijk maakt om batterijen te vervangen, en klanten daarvoor naar een Apple-verkooppunt stuurt, helpt in dezen ook niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content