‘Ja, Snowden doet klanten vragen stellen over hun data’

© reuters

De onthullingen van Snowden hebben wel degelijk gevolgen voor cloudspelers. Maar de bemoeienis van de VS kan volgens sommigen worden omzeild.

“De bezorgdheid is er, zeker bij Duitse bedrijven. Klanten willen weten in welk datacenter hun data zit,” zegt Andrew McFazden, voorzitter van MEF en hoofd globale marketing van de Network Services van Orange Business Services tijdens NetEvents op het einde van een panel over cloud economics voor telecombedrijven.

Dat bedrijven meer vragen krijgen over privacy en wie toegang heeft is algemeen bekend, toegeven dat dat een commercieel probleem is wil niemand al te openlijk toegeven. Opmerkelijk is dat andere leden van het panel geen probleem zien in het feit dat de VS zegt dat het toegang moet hebben tot Europese servers van Amerikaanse bedrijven.

“Het is op dit moment nog vroeg, maar het is interessant om te zien hoe de regulators hierop reageren. Het zou immers een groot economisch nadeel zijn voor de VS als Amerikaanse bedrijven andere regels krijgen dan spelers in andere landen,” vult Frank Weiner VP Strategy van Cyan aan.

Weiner verwacht wel dat Amerikaanse bedrijven dergelijke vereisten zullen omzeilen. “Die bedrijven gaan internationale entiteiten opzetten om die wetgeving te omzeilen. Ik verwacht niet dat dit een pijnpunt blijft op lange termijn.”

Dat is een interessante redenering, maar ze stuit wel op enig ongeloof onder de aanwezigen op NetEvents. Zo hebben grote spelers als Microsoft, Google of Apple technisch gezien al een Europese entiteit voor hun activiteiten in de EU. Bovendien lijkt het onwaarschijnlijk dat Amerikaanse autoriteiten dat laten toelaten zonder de moederbedrijven (al dan niet rechtstreeks) daarvoor af te straffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content