Jachtplannen gaan digitaal

Joke Schauvliege. © belga

Wie wil jagen, kan voortaan zijn verplichte jachtplan ook digitaal indienen. Tot nog toe kon dat enkel op papier. Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege heeft daarvoor een besluit ondertekend. Volgens de CD&V-minister passen de digitale jachtplannen in de modernisering van de administratie.

Wie wil jagen, moet bij de provinciale administratie (arrondissementscommissaris) een jachtplan indienen. In dat jachtplan moeten de percelen worden aangeduid waar de jager het jachtrecht heeft en waar hij dat wenst uit te oefenen.

Tot nog toe kon zo’n jachtplan enkel op een papieren kaart worden ingediend. Dat verandert nu. Voortaan zal het jachtplan ook digitaal kunnen ingediend worden. Door het gebruik van een uniform formaat, wordt het ook makkelijker om verschillende jachtplannen te vergelijke en eventuele overlappingen te detecteren.

Minister Schauvliege benadrukt dat de digitalisering niets verandert aan de wetgeving. Wel moet het zorgen voor de nodige modernisering én voor efficiëntiewinsten. “Niet alleen voor de jager, maar ook voor elke burger die wil nagaan of zijn perceel bejaagd wordt of niet”, aldus Schauvliege. Het ministerieel besluit treedt definitief in werking na publicatie in het Staatsblad. (Belga)

Partner Content