Jack Dorsey, CEO van Twitter, ontketent Twitter-rel

Twitter-CEO Jack Dorsey. © Reuters
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Twitter-baas Jack Dorsey heeft een kleine storm van protest ontketent bij Hindu-nationalisten door te poseren met een bord waarop ‘Maak de Brahmaanse patriarchie kapot’ staat. Hij trapt daarmee in een wespennest van Indiase politiek die rond het kastenstelsel draait.

Dorsey is op doorreis in India, een van de belangrijkste groeimarkten voor zijn sociale netwerk, en voor mobiel in het algemeen. Hij gaat tijdens deze reis onder meer in gesprek met journalisten en activisten rond hun ervaringen op Twitter, dat beschuldigd wordt van het faciliteren van intimidatie van prominenten Indiase vrouwen.

Tijdens een van de bijeenkomsten kreeg hij een bord in handen met de boodschap, vrij vertaald, ‘Maak de Brahmaanse patriarchie kapot’. Dat is een verwijzing naar het kastenstelsel in India, waarvan de Brahmanen de hoogste zijn. Na de gesloten bijeenkomst had hij, volgens de krant The Guardian, het bord nog altijd vast toen er een foto van de groep werd gemaakt.

Een beleidsman van Twitter heeft zich ondertussen verontschuldigd, en meldt dat Twitter, noch Dorsey, de boodschap ondersteunen dat het Hindu kastensysteem samen met een door mannen gedomineerde maatschappij moet worden ontmanteld. Dat kreeg van zijn kant dan weer kritiek van Indiase activisten die deze twee systemen net willen tegengaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content