Jaguar Land Rover wil chauffeurs cryptomunten geven in ruil voor data

Met een smart wallet aan boord moet je met het verdiende geld onder meer tolgeld kunnen betalen. © Jaguar Land Rover

Mensen met een Jaguar of een Land Rover kunnen binnenkort virtueel geld krijgen van de automaker. Daarvoor moeten ze wel gegevens delen, bijvoorbeeld over de toestand op de weg, zoals files en kuilen. Het verdiende geld komt in een smart wallet waarmee ze onderweg een kop koffie zouden kunnen kopen of tolgeld betalen.

Jaguar Land Rover, het moederbedrijf van de twee merken, heeft een samenwerking gesloten met de IOTA Foundation, de organisatie achter de virtuele munt IOTA. Mensen kunnen ook zelf geld in de ‘smart wallet’ (digitale portemonnee) van hun auto stoppen.

Om de weginformatie door te geven en het IOTA-saldo bij te houden, is een geavanceerde technologie nodig, waarbij de auto constant online is. Jaguar Land Rover is die systemen aan het testen in Ierland. Onder meer de Jaguar F-PACE en de Range Rover Velar hebben daar als proef een smart wallet aan boord.

Jaguar Land Rover wil de weginformatie gebruiken om anderen te waarschuwen voor files of slechte wegen, zodat ze een andere route kunnen volgen. ”Nul uitstoot, nul ongelukken en nul file”, is het doel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content