Jailbreak iOS 9 een feit

iOS 9 © Reuters

Het was zoals altijd niet de vraag of, maar wanneer ook iOS 9 zou worden opengekraakt. En het antwoord luidt nu.

Het Chinese onderzoeksteam Pangu publiceerde gisteren een op Windows draaiende toolset voor het jailbreaken van iPhones die onder iOS draaien. Volgens de eerste hardcore gebruikers die het erop waagden, werkt het, maar is het eindresultaat nog wel enigszins instabiel. Vooral de PreferenceLoader-functie zou problemen veroorzaken. Maar dat is niet vreemd bij een eerste versie van een jailbreak.

De ‘baas op eigen smartphone’-aanhang reageert dan ook enthousiast op het werk van Pangu, onder mee door het uitgeven van handleidingen die ook minder technisch onderlegden de weg wijzen door het behoorlijk complexe traject dat de oorspronkelijke onderzoeksgroep uitstippelde.

App Store omzeilen

Door jailbreaking verkrijgen gebruikers van de iPhone verdergaande beheerrechten dan Apple ze zou willen toestaan. Het creëert de mogelijkheid om allerhande apps die door Apple niet in de App Store worden toegelaten te installeren. Sommigen daarvan grijpen diep in op de werking van de telefoon en voegen instellingen toe die iOS van zichzelf niet kent.

Het evidente nadeel is dat onder de niet door Apple gecontroleerde app’s zich ook de de nodige malware bevindt. Veel apps worden door Apple niet voor niets afgekeurd.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content