Jambon: Onlineplatform voor camerabeelden winkels “niet evident binnen wettelijke kaders”

Jan Jambon © Belga Image

Twee Belgische ondernemers hebben een website ontwikkeld waarop winkels hun camerabeelden zullen kunnen delen om dieven te betrappen. Maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) lijkt het initiatief moeilijk te rijmen met de camerawetgeving en de wet op de private veiligheid.

Het onlineplatform zou de naam “SpotCrowd” meekrijgen, schrijft Het Nieuwsblad donderdag. Het is bedoeld voor uitbaters van supermarkten, die er hun camerabeelden live op zullen kunnen delen met iedereen die ze in zijn vrije tijd wil analyseren. “Dieven weten dat er camera’s hangen, maar dat houdt hen niet tegen”, zegt initiatiefnemer Alexander Siera. Uitbaters betalen om hun beelden te laten bekijken en wie een dief betrapt, krijgt een beloning.

Inbreuk op de privacy

Volgens staatssecretaris voor de Privacy Philippe De Backer (Open Vld) lijkt het initiatief niet in orde met de camerawetgeving. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon zit op dezelfde lijn. “In die wet wordt gezegd dat camerabeelden in een winkel maar door bepaalde mensen mogen worden bekeken”, legt zijn woordvoerder aan Belga uit. “Dit dossier is moeilijk in te schatten op basis van een krantenartikel, maar het lijkt moeilijk te kunnen binnen de huidige wetgeving.”

Private veiligheid

Het kabinet-Jambon wijst erop dat ook de wet op de private veiligheid in acht moet worden genomen. “Als je zo’n initiatief wil nemen, moet je erkend worden en dus een screening ondergaan. Veiligheidstaken mogen niet zomaar door Jan en alleman worden uitgevoerd.”

“Maar het staat hoe dan ook iedereen vrij om een dossier in te dienen bij de administratie”, luidt het.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content